Dr. farmacist Ovidiu Bojor, la rândul lui un pasionat culegător de plante, te sfătuiește cum să-ți îmbogățești ”farmacia verde” de acasă și cum să utilizezi plantele pe care le vei culege.

Angelica, împotriva răcelilor

Este foarte eficientă în tratarea virozelor. Este și un bun remediu în afecţiunile digestive, dar şi în tulburările psiho-emoţionale. Este folosită de obicei pentru calităţile sale de tonic digestiv, carminativ, colagog, dar este şi un antidepresiv excelent, stimulent cerebral. Are efecte bune și în caz de astm bronșic. Este contraindicată în sarcină.

Cum o folosești: Se infuzează timp de 10-15 minute o lingură de rădăcini, seminţe şi tulpini de plantă în 250 ml de apă clocotită. Se beau două-trei căni pe zi, înainte de masă. Din rădăcinile uscate se face un decoct din 10-15 g la 500 ml apă. Se fierb timp de 10-15 minute la foc mic. Tinctura se prepară dintr-o parte de plantă măcinată fin cu râșnița de cafea și cinci părți de alcool de 70°. Se ține 15 zile la macerat într-un recipient de sticlă închis ermetic. Se amestecă o dată pe zi prin agitare. Apoi, se strecoară și se păstrează în recipiente închise la culoare. Se administrează în doze de 10 până la 30 de picături, de patru ori pe zi, diluate în puțină apă sau ceai.

Cum se recoltează: O găsești în lunci, zăvoaie și de-a lungul apelor. Se recoltează florile și semințele în această perioadă a anului. Este bine ca momentul zilei ales pentru recoltare să fie când soarele este la amiază.

Crețușca, bună pentru reumatici

Are un conţinut ridicat de salicină, substanţă pe care o conţine aspirina. De aceea, este foarte bună împotriva durerilor reumatice, fiind un excelent antiinflamator. Mai conţine taninuri care scad secreţia gastrică şi pot fi de ajutor în gastrite sau în ulcer gastric. Este indicată și în afecţiuni ca obezitatea, diabetul sau sterilitatea feminină. Este contraindicată femeilor însărcinate.

Cum o utilizezi: se face infuzie din creţuşcă (o jumătate de linguriţă de pulbere de plantă la o cană cu apă). Se beau câte două căni pe zi. Se mai poate face o infuzie de plantă mărunţită la 250 de ml de apă fiartă, timp de 15 minute. Se consumă una-două căni pe zi.

Cum o culegi: O găsești în locuri cu exces de umiditate (mlaştini, bălţi, marginea şanţurilor umplute cu apă). Se recoltează părțile aeriene (flori, tulpină, frunze) atunci când apar primele flori.

Mușețelul, împotriva radiațiilor

Aproape că nu mai are nevoie de prezentare: are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, anestezică și antispastică, sedativă, inducând un somn liniștit. Ajută la distrugerea stafilococilor. Protejează corpul în cazul iradierilor. De aceea, se recomandă atât radiologilor, cât și bolnavilor care se află în tratament cu raze cobalt.

Cum îl utilizezi: Pentru uz intern, se face infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Extern, se folosește infuzia concentrată (trei-patru linguri de flori la o jumătate de litru de apă) care se aplică sub formă de comprese sau cu care se face gargară în caz de stări inflamatorii sau boli microbiene ale pielii, gurii și gingiilor.

Cum îl recoltezi: Îl găsești aproape peste tot, la margine de drum, pe terenuri neîngrijite. În general, crește pe terenuri aride și uscate. Se culeg florile.

Sursa foto: 123rf.com