Cuprins
Căldura este unul dintre cei mai buni aliați ai tăi, dacă simți că te încearcă febra și răceala. Încă din prima zi, când se manifestă primele frisoane, o ușoară durere de cap și începi să strănuți mai des, știi deja că ai răcit. Cel mai bun lucru este să stai la căldură.
Bunicul meu avea un leac foarte bun, cu care scăpa de orice răceală ușoară din prima zi. Stătea toată după amiaza lângă soba fierbinte și își pregătea o ceșcuță de țuică fiartă cu piper și miere. A doua zi era ca nou! Dar țuica fiartă nu este tocmai un remediu la îndemâna oricui. Există și alte mici trucuri cu care poți combate febra și răceala din prima zi. Iar după o noapte de somn bun te vei simți un om nou!
Ceaiuri care previn infecțiile și febra
Încă din prima zi în care simți că ai răcit, renunță la cafea, cola și băuturile reci și adoptă ceaiurile fierbinți. Poți pregăti un ceai cu cimbru, scorțișoară, mușețel și gălbenele, care previne infecțiile în gât și fluidizează mucozitățile.
Plantele trebuie să stea la infuzat cel puțin 15 minute pentru un efect benefic, iar acest ceai poate fi consumat de 3 – 4 ori pe zi. Nu uita să adaugi și lămâie în ceai, miere sau zahăr brun.
Inhalații care combat febra și răceala
Oricât de neplăcute ar părea, inhalațiile sunt benefice și te ajută chiar din prima zi de răceală. Folosește uleiuri esențiale de eucalipt, mentă, cimbru sau cuișoare care vor decongestiona nasul, vor combate înmulțirea bacteriilor în mucoasele nazale și vor reduce inflamația.
Supă de pui fierbinte
Supa de pui cu legume precum ceapa, ardeiul gras, morcovii și țelina este recunoscută pentru proprietățile ei antiinflamatoare. Ea întărește imunitatea, te menține hidratat, chiar dacă ai febră, și alungă durerile de cap.
Evită mâncărurile grase și grele, cafeaua, alcoolul și prăjiturile. Nu uita că zahărul întreține inflamațiile și infecțiile în organism.
Somn de prânz
Simți că răcești? Nu trage de tine, nu face un efort fizic deosebit, nu umbla prin frig și ploaie. Ia-ți o zi liberă și odihnește-te! Dormi cel puțin două ore la prânz, într-o cameră liniștită, cu aer cald și uscat.
Odihna și somnul ajută organismul să combată mult mai bine febra și răceala chiar din prima zi. Chiar dacă, după somnul de după amiază, te trezești puțin amețită, alungă senzația neplăcută cu un ceai aromat sau cu o gustare cu iaurt acrișor.
Sirop de ridiche neagră
Bunicile noastre foloseau adesea ridichea neagră să scape de răceală, de dureri în gât și de tuse. Pregătește la robot un sirop de ridiche neagră, adaugă în el apă fierbinte, miere sau zahăr brun și bea cel puțin 2 ceșcuțe pe zi.
Baie cu apă fierbinte la picioare
Îmbracă-te cu un capot călduros și fă o baie cu apă fierbinte și multă sare la picioare. Cât suporți tu de fierbinte! Se încălzește tot organismul și sistemul imunitar este stimulat să se lupte cu răceala!
Comprese fierbinți cu ceapă
Dacă durerea de cap persistă, din cauza febrei, pregătește apă clocotită într-un ibric, pune o ceapă desfăcută în foi să se înmoaie bine, apoi fă o compresă caldă pentru tâmple.
Ține compresa caldă cu ceapă cel puțin 15 minute, până se răcește, și eventual încălzește-o din nou la microunde și pune-o pe tâmple, pentru un efect mai rapid. Ceapa emană o aromă care, chiar dacă pare neplăcută, reduce febra și inflamația.