Cum te protejezi de razele ultraviolete prin metode naturale. Expunerea la soare sănătoasă

Trebuie să te expui la soare gradat. Nu începe prin a sta două ore la plajă. Dacă începi cu 15 minute și crești treptat timpul te vei simți mai bine. Totuși, plaja nu este ceva obligatoriu pentru sănătate. Câteva plimbări în aer liber pe săptămână sunt suficiente pentru a ne asigura nivelul optim de vitamina D. La mare, trebuie evitat intervalul orar 11-16. Acesta poate fi scurtat sau prelungit, în funcţie de regiunea în care ne aflăm, de luna calendaristică și de condițiile meteorologice. De exemplu, putem sta la soare şi la ora 13 în septembrie, pe litoralul românesc. Dar atunci când temperatura depăşeşte 33 grade, nici ora 10 nu mai este potrivită pentru a te expune.

De ce trebuie să folosești produse cu SPF?

Cum te protejezi de razele ultraviolete prin metode naturale

Cei cu pielea sensibilă, care au alunițe sau alte leziuni cutanate, nu trebuie să se expună prea mult timp. Este bine să se protejeze acoperindu-se cu textile speciale care resping razele ultraviolete sau cu materiale naturale deschise la culoare (bumbac, in). Toți trebuie să folosim creme de protecție solară. Dar multe conțin compuși toxici care fac rău organismului.

Evită mai ales produsele care conțin oxybenzone, care poate să producă dezechilibre hormonale. Cele mai bune sunt cele care conțin oxid de zinc. Există și alternativa să te protejezi de razele ultraviolete prin metode naturale. Iată câteva ingrediente individuale care au factori de protecție:

– Uleiul de migdale (SPF 5)

– Uleiul de cocos (SPF 5)

– Uleiul de morcovi (SPF 35-40)

Cum te protejezi de razele ultraviolete prin metode naturale. Brusturele protejează pielea

Substanțele pe care le conține brusturele protejează colagenul cutanat de efectele produse de expunerea la lumina solară directă şi a razelor UV. Inhibă hialurodinaza, enzimă răspunzătoare de deteriorarea ţesuturilor cutanate şi subcutanate, specifică dermatopatiilor. Pentru această problemă brusturele se folosește atât intern, cât și extern. Pentru uz intern se face un decoct din două linguriţe de rădăcină tocată mărunt la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Pentru uz extern, se face un decoct concentrat din două linguri de plantă la o cană cu apă. Se fac aplicații locale cu ajutorul unui material curat de bumbac. Nu prezintă contraindicații.”

Citește și: Bolile vacanței se tratează cam greu. Iată de ce să te ferești

Sursa foto: 123rf.com