Există anumite lucruri pe care le putem face pentru a preveni formele grave ale bolii. Se cunosc deja factorii care agravează nu doar infecția cu noul coronavirus, dar care pot provoca sau înrăutăți alte probleme de sănătate.

Cum previi formele grave de Covid-19. Elimină factorii agravanți

Obezitatea, fumatul și bolile cardio-vasculare se numără printre cei mai întâlniți factori agravanți. Deci, este bine să se renunțe la țigări. Poți să te lași de fumat cu ajutorul remediilor naturale. Persoanele supraponderale să aleagă să mănânce sănătos și să slăbească fără a pune organismul la stresul unor diete drastice. Toți cei care au boli cronice, este bine să le trateze cu multă grijă. 

Vitamina D protejează organismul

Vitamina D te ajută să previi formele grave de Covid-19. Studiile medicale au constatat că majoritatea pacienților care au dezvoltat complicații în urma contractării virusului Covid-19 aveau deficit de vitamina D. Aceasta mai este numită și „vitamina soarelui”, deoarece organismul o produce în mod natural în prezența luminii ultraviolete. Există și Surse naturale de vitamina D. Anumite alimente, inclusiv peștele și produsele lactate fortificate, sunt, de asemenea, bogate în vitamina D. Este importantă pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar și la funcționarea tiroidei, paratiroidei și hipofizei. Are un rol important în reglarea ritmului cardiac.

Doza zilnică recomandată pentru adulți este de 1.000-2.000 UI de vitamina D pe zi. Este bine să mergi la medic pentru a-ți verifica prin analize dacă există un deficit și pentru a primi indicații de tratament de la medicul curant. În general, populația României are deficit de vitamina D, mai ales în lunile de iarnă, când oamenii stau mai mult în casă și se expun rar la soare.

Zincul susține sistemul imunitar

Zincul are și el rol de susținere a sistemului imunitar, motiv pentru care este indicat în sezonul rece și gripal. Se găsește în mod natural în anumite tipuri de carne, fasole și stridii. Studiile privind utilizarea zincului pentru răceli – care sunt frecvent cauzate de coronavirusuri – sugerează că utilizarea unui supliment imediat după începerea simptomelor poate grăbi vindecarea.

În iulie, cercetătorii de la Universitatea Aachen din Germania au scris că dovezile actuale „sugerează beneficii mari ale suplimentării cu zinc” pe baza examinării unor infecții similare, inclusiv SARS. Studiile sugerează că administrarea de zinc reduce riscul de deces din cauza unei pneumonii.

Cercetătorii au dovezi că zincul ar putea ajuta la prevenirea pătrunderii virusului în organism și ar contribui la încetinirea replicării virusului atunci când a ajuns deja. În septembrie, cercetătorii de la Spitalul Del Mar din Barcelona au raportat că din 249 de pacienți studiați, cei care au supraviețuit COVID au avut niveluri mai ridicate de zinc în plasmă.

Cum previi formele grave de Covid-19. Vitamina C

Este numit și acid ascorbic și are o listă lungă de roluri în organism. Se găsește în mod natural în fructe și legume, în special citrice, ardei și roșii. Este un antioxidant puternic, important pentru un sistem imunitar sănătos și pentru prevenirea stărilor inflamatorii. Studiile găsesc o incidență mai mică a pneumoniei în rândul persoanelor care iau vitamina C. Cercetătorii belgieni au ajuns la concluzia că vitamina C poate ajuta la prevenirea infecțiilor și la reducerea reacției inflamatorii periculoase care pot provoca simptome severe în cazul îmbolnăvirii de Covid-19.

Citește și: Cum previi infectarea cu noul coronavirus prin metode naturale. Sfaturile medicului imunolog

Cum protejezi sistemul imunitar

Acad. Prof. Dr. Adrian Restian

Pentru ca să previi formele grave de Covid-19, ai nevoie de un sistem imunitar care să funcționeze optim.

“Sistemul imunitar are niște mecanisme înnăscute, care depistează și elimină imediat orice corp străin care intră în organism, indiferent dacă este vorba de virusuri, de microbi sau de celule canceroase, pe care le depistează și le omoară. El sintetizează, când vine în contact cu un virus, niște anticorpi specifici contra virusului respectiv. Îmbolnăvirea nu depinde doar de contactul cu virusul, ci și de capacitatea sistemului imunitar de a-l distruge, de a nu-i permite să intre și să se înmulțească în celulele noastre.

Mecanismele de apărare imunitară au nevoie de anumite condiții și de anumite substanțe plastice și energetice ca sa poata funcționa normal. E bine sa nu uitam că organismul uman nu funcționază foarte bine la orice temperatură. Omul se simte bine între 18 și 30 de grade Celsius.  Totodată, răceala sau stresul pot reactiva anumite virusuri, așa cum ar fi herpesul, care stau latente în organismul nostru. De aceea, dacă vrem să prevenim coronavirusul, ar trebui să ne ferim de stres și de frig. Să ne îmbrăcăm corespunzător, să ne ferim de umezeală și de oboseală. Ar trebui să ne odihnim suficient, să facem mișcare și să consumăm mai multe lichide: mai multă apă și mai multe ceaiuri. Deoarece în viroze, odihna și hidratarea sunt cele mai la îndemână mijloace de prevenire și tratament,” spune Acad. Prof. Dr. Adrian Restian.

Sursa foto: 123rf.com