Din păcate, odată apărute, vindecarea completă a acestora nu este posibilă, fapt pentru care cea mai bună alegere este prevenirea lor prin acordarea unei atenții deosebite îngrijirii pielii și alimentației pe perioada celor 9 luni de sarcină. Cu puțină atenție, putem să prevenim apariția vergeturilor în timpul sarcinii.

“Fibrele elastice aflate chiar sub suprafața pielii se rup, rezultatul fiind apariția unor vergeturi în special pe burtă și sâni, zonele care cresc cel mai mult pe perioada unei sarcini, dar și pe coapse, fese și brațe superioare. Vergeturile sunt în primă fază roz, roșiatice sau violete, iar după încheierea sarcinii se estompează treptat până la alb sau gri”, explică dr. Alina Suru, specialist dermatolog.

Din fericire, acest efect nedorit al sarcinii asupra corpului poate fi prevenit prin respectarea următoarelor sfaturi:

Cum prevenim apariția vergeturilor în timpul sarcinii:   Hidratarea pielii

Îngrijirea pielii cu o loțiune sau o cremă puternic hidratantă este recomandată în orice moment, dar mai ales în perioada sarcinii, fiind indicate produsele care conțin vitamina E sau A, dar și cele care au printre ingrediente alfa hidroxiacizii (AHA) sau extracte de plante.

“Deși nu există dovezi clare că aceste creme pot împiedica apariția vergeturilor, există semne că folosirea lor frecventă încă de la începutul sarcinii poate contribui la reducerea efectelor negative asupra corpului prin menținerea elasticității pielii. În plus, aplicarea acestora printr-un masaj va favoriza o mai bună circulație sangvină”, spune dr. Alina Suru.

La fel de benefice sunt și uleiurile: cel de măsline, de vitamine E, uleiurile esențiale și uleiul de ricin, care contribuie la îmbunătățirea elasticității pielii.

Citește și: De ce nu poți menține o sarcină

Cum prevenim apariția vergeturilor în timpul sarcinii: Consumul de apă

În timpul sarcinii corpul are o nevoie crescută de hidratare, fiind recomandat consumul a șase până la opt pahare de apă pe zi. Apa are un rol important în detoxifierea organismului și în același timp ajută pielea să își mențină elasticitatea. “Este de evitat, în schimb, consumul de băuturi care conțin cofeină deoarece acestea cresc riscul de apariție a vergeturilor. O alternativă este ceaiul verde, o băutură bogată în antioxidanți și care nu conține cofeină. De asemenea, sunt recomandate din plin alimentele cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi pepeni, căpșuni, castraveți etc.”, recomandă specialistul dermatolog.

Cum prevenim apariția vergeturilor în timpul sarcinii: Dieta bogată în nutrienți

Pentru a preveni apariția de vergeturi este recomandată o dietă care include alimente bogate în vitaminele D, E, zinc și proteine. Foarte importantă este și vitamina C, care stimulează producția de colagen – un aliat esențial în menținerea frumuseții și tinereții pielii reducerea ridurilor și prevenirea vergeturilor.

“Sunt recomandate, de asemenea, alimentele bogate în antioxidanți, care vor ajuta la hidratarea și protejarea pielii: spanac, afine, căpșuni, dar și alimentele care conțin vitamina E, ce protejează membranele celulelor pielii: nuci, semințe, broccoli sau avocado. Alimentele bogate în vitamina A – morcovi, cartofi dulci, mango, dovlecei și ardei roșii – repară țesuturile pielii, iar alimentele care conțin omega 3 – pește, ulei de pește, nuci, ouă și stridii – mențin membranele celulare sănătoase și conferă pielii strălucire și tonifiere”, recomandă specialistul dermatolog.

Cum prevenim apariția vergeturilor în timpul sarcinii: Exercițiile fizice

Exercițiile fizice sunt eficiente în menținerea elasticității pielii prin îmbunătățirea circulației și, în plus, pot ajuta la păstrarea unei greutăți optime. “Contrar așteptărilor, sportul poate fi benefic în timpul sarcinii, însă orice fel de exerciții fizice trebuie făcute numai după consultarea medicului. Exercițiile Kegel, yoga, înotul sau doar de o simplă plimbare zilnică vor ajuta la îmbunătățirea circulației sangvine și vor dezmorți articulațiile”, spune dr. Alina Suru.

Unele exerciții pot chiar să ușureze efortul de a duce o sarcină: extensiile, exercițiile de întărire a musculaturii și alte mișcări simple pot ajuta viitoarea mămică să se simtă mai bine în timpul celor 9 luni și chiar să se recupereze mai ușor după naștere.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com