Cum prepari singură alifie vindecătoare de răcovină

Răcovina (Stellaria media) este o „buruiană” sălbatică, comestibilă, dar din care poți să prepari singură alifii vindecătoare. Este bogată de minerale și vitamine. Poate fi delicioasă în salată. Pentur uz extern, are un efect vindecător. Poate ajuta la tratarea arsurilor minore, tăieturilor, erupțiilor cutanate și a mușcăturilor de insecte. De asemenea, acționează ca un astringent. Se pot pune comprese cu frunze proaspete de răcovină.

Pentru a face alifie cu răcovină, folosește o cantitate egală de frunze tăiate mărunt și ulei. Pune-le într-un vas de sticlă sau porțelan și lasă peste noapte. A doua zi, pune la foc foarte mic, până ce frunzele se închid la culoare. Strecoară și amestecă o ceașcă de ulei rezultat cu 30 g ceară de albine lichidă. Lasă să se răcească. Depozitează într-un borcan de sticlă sau în recipiente metalice.

Citește și: Tratează arsurile ușoare cu o alifie preparată acasă


Cum prepari singură alifie vindecătoare de gălbenele

Gălbenelele nu sunt prețuite doar pentru flori luminoase și vesele din grădină. Petalele sunt comestibile și se pot adăugaîn salată. Poți face și o alifie vindecătoare pe care o vei utiliza pe tot parcursul anului.

Gălbenelele au un efect dovedit antiinflamator, relaxant muscular, antimicrobian și ajută la vindecarea rănilor. Gălbenelele sunt ușor de cultivat. Pentru a face o alifie vindecătoare cu gălbenele, este nevoie să folosești florile imediat după înflorire și înainte de a face semințe. Taie în partea de jos a florii chiar acolo unde întâlnește tulpina. Vei vedea că cu cât tăi mai multe flori, altele vor apărea.

Usucă bine florile de gălbenele recoltate la aer (pentru a preveni mucegaiul). Apoi, amestecă cu o cantitate egală de ulei la alegere (de măsline, de floarea-soarelui presat la rece, de în, cânepă etc.). Lasă să stea într-un borcan de sticlă timp de mai multe săptămâni până când uleiul capătă o culoare aurie. Strecoară printr-o sită sau o tifon. Din florile folosite poți face compost sau le poți da ca hrană pentru păsări.

Se amestecă o ceașcă din acest ulei infuzat cu 30 ml ceară de albine topită. Se depozitează în borcane de sticlă sau în recipiente metalice. Astfel, vei avea propria alifie vindecătoare cu gălbenele.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com