Există două mari forme clinice de diabet:

diabet zaharat tip I (insulino-dependent) apare la copii sau la tineri și este genetic;

— diabet zaharat tip II (insulino-independent) apre la persoane peste 50 de ani și este cauzat, de obicei, de un stil de viață nesănătos.

Cum te menții în formă dacă ai diabet. Ține un regim de viață strict

În cazul primei forme de diabet, tratamentul este substitutiv (cu insulină sau cu sulfamide antidiabetice) pentru toată durata vieții bolnavului. Totodată, persoana trebuie să aibă un regim de viaţă şi mai ales o dietă severă, de respectarea căreia poate depinde evoluţia stării lui de sănătate.

Cea de-a doua formă de diabet este cel dobândit şi denumit de tip II (insulino-sensibil). Apare în general după vârsta de 50-55 ani şi este cauzat de epuizarea funcţiei insulino-secretoare a pancreasului endocrin. De cele mai multe ori, se tratează numai printr-un regim alimentar bine controlat. Rareori, se poate ajunge şi la necesitatea administrării de insulină injectabilă. Uneori, sunt indicate tablete. Cu toate acestea, pacientul trebuie să fie foarte atent pentru ca starea lui de sănătate să nu se înrăutățească.

Citește și: Cele mai bune 6 exerciții pentru persoanele cu diabet

Cum te menții în formă dacă ai diabet. Reguli de viață sănătoasă

Activitatea fizică scade glicemia. De aceea, este important să faci mișcare regulat mai ales dacă ai diabet. Ar trebui să aloci cel puțin două ore jumătate pe săptămână pentru sport. Este indicat să faci exerciții de gimnastică moderate, ciclism, înot sau să mergi repede. Înainte de a începe o activitate pe care nu ai mai practicat-o de mult, întreabă-ți medicul. S-ar putea să ai anumite contraindicații, în funcție de afecțiunile de care suferi. În plus, ar trebui să renunți la fumat, să limitezi consumul de alcool și să nu bei niciodată pe stomacul gol.

Citește și:

 Sursa foto: 123rf.com