Uleiurile esențiale sunt extracte naturale foarte concentrate din frunze, flori sau tulpini ale plantelor. Este bine să înveți cum folosești corect uleiurile esențiale pentru sănătatea ta. Cea mai obișnuită modalitate de a utiliza uleiuri esentiale este să le inhalezi. Pot fi utilizate și în difuzoare și umidificatoare, precum și diluate cu un ulei purtător și aplicate pe piele. Multe au proprietățile antifungice, antibacteriene și antivirale. De asemenea, s-a demonstrat că promovează un somn odihnitor, calmează migrenele și alte tipuri de dureri. În plus, uleiurile esențiale pot combate simptomele în afecțiunile pielii, pot ajuta la tratarea răcelii comune și pot stimula digestia.

Citește și: Ceai de ghimbir. Cum se face și care sunt beneficiile

Cum folosești corect uleiurile esențiale: Mai multe metode de efect

Poți folosi un difuzor este un dispozitiv care dispersează uleiurile esențiale în aer. Din motive de siguranță, urmează instrucțiunile producătorului. Totuși, cea mai ușoară metodă este de a deschide o sticlă de ulei esențial pur și de a inspira profund de câteva ori. Atenție: nu lăsa uleiul nediluat să-ți atingă pielea. Mai poți face și inhalații. Vei avea nevoie de un bol cu apă caldă și un prosop. Pune vasul pe o masă și adaugă câteva picături de ulei esențial. Puneți un prosop peste cap și bol. Închide ochii și inspiră profund aburul timp de câteva minute. Repetă de câteva ori pe parcursul unei zile.

Cum folosești corect uleiurile esențiale: Evaporarea uscată

Această metodă necesită doar un fel de material uscat, cum ar fi o bucată de vată sau o țesătură naturală curată. Adăugă câteva picături de ulei esențial. Ține aproape de nas și inspiră. Poți adăuga materialul la orificiile de aerisire din mașină, gulerul cămășii sau pe pernă. Atunci când difuzezi uleiuri esențiale în aer într-o cameră, ia în considerare că unele sunt contramandate femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor sau animalor de companie.

Citește și: Uleiul esențial de citronella combate depresia. 15 beneficii pe care le are acest ulei

Cum folosești corect uleiurile esențiale: Masaj relaxant

Poți folosi uleiuri esențiale pe piele sau pentru masaj într-o varietate de moduri. Diluează uleiuri esențiale cu un ulei purtător și aplică amestecul pe piele. Urmează o rețetă sau intuiția ta pentru a face un amestec pe care să-l ai la îndemână. Îl poți aplica pe zone dureroase sau tensionate. De asemenea, poți masa ușor uleiul în puncte de presiune, cum ar fi tâmplele, încheieturile și zona din mijlocul frunții. De asemenea, poți folosi uleiurile pentru a-ți masa picioarele și a plasa câteva picături în jurul nasului.

Cum folosești corect uleiurile esențiale: Baie sau duș terapeutic

Pentru a beneficia de aromaterapie în timp ce faci duș, adăugă câteva picături pe pereții dușului și inspiră adânc. Mai poți adăuga câteva picături de ulei esențial diluat pe un burete de spălare sau o mănușă exfoliantă. Diluează câteva picături de uleiuri esențiale cu un ulei purtător înainte de a-l adăuga în apa de baie.

Citește și: Cum aplici corect cremele cu SPF

Cum folosești corect uleiurile esențiale pentru a trata răcelile și reumatismul

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Uleiul esențial de busuioc are acţiune antidepresivă, antispastică, carminativă, digestivă, expectorantă, febrifugă și profilactică în boli infecţioase. Se folosește extern, ca insectifug şi calmant al înţepăturilor de insecte. Sub formă de aerosoli, este indicat în bronşite, tuse, otalgii şi sinuzite. Este stimulant al sistemului imunitar în guturai, gripă, boli infecţioase. Se recomandă în anxietate (teamă, frică), depresii, oboseala, insomnie, migrene, tensiune nervoasă. Se folosește și sub formă de inhalaţii, frecţii, unguente. Este iritant al pielii în cantităţi mari și contraindicat în timpul sarcinii. Feniculul este recomandat ca antiseptic, carminativ şi expectorant în bronşite. Extern, se folosește în aromaterapie sub formă de aerosoli sau unguente. Uleiul esențial de brad alb este utilizat în special ca expectorant. Are și proprietăţi uşor diuretice și revulsive. În fitobalneologie, se utilizează pentru efectele sale analgezice, antitusive, deodorante și tonice.”

Cum folosești corect uleiurile esențiale: Scurt ghid de aromaterapie

Bergamotă – tonic nervos, adjuvant în stări de anxietate și melancolie.

Cardamomul crește concentrarea și reduce oboseala. În mod tradițional, este folosit în tulburări digestive și în afecțiuni respiratorii.

Scorțișoara ajută în tulburări digestive și respiratorii. Stimulează circulația sangvină și sistemul imunitar.

Citronella tonic general și relaxant. Combate oboseala. Este folosit și pentru îndepărtarea insectelor.

Salvia relaxant, indicat în stres, dureri de cap și anxietate.

Pătrunjel – calmant. Recomandat în dureri de cap, indigestie, crampe și flatulență

Eucalipt – deodorant. Stimulează sistemul imunitar. Combate afecțiunile respiratorii.

Tămâie (Boswellia neglecta) calmant și relaxant. Pentru probleme ale tenului, respiratorii, digestive.

Geraniumechilibrează nervos. Te ajută să scapi de stres și anxietate.

Ghimbir – combate răul de mișcare și greața. Ajută la susținerea sistemului imunitar, respirator și circulator sănătos și are un efect de încălzire și liniștitor asupra mușchilor

Grepfrut – indicat în epuizare mentală și pentru adaptarea la un nou fus orar în călătorii.

Sursa foto: 123rf.com