Uscăciunea vaginală este, de cele mai multe ori, cauzată de nivelul scăzut de estrogen. Acesta este hormonul feminin care, printre alte funcții, le are și pe acea de a menține lubrifierea și elasticitatea vaginului. Uscăciunea vaginală poate avea un impact negativ asupra vieții sexuale pentru că provoacă dureri și disconfort în timpul actului. Citește despre cum combați uscăciunea vaginală prin metode naturale.
Citește și: Sângerarea vaginală după sex; 11 motive pentru care se întâmplă
Cum combați uscăciunea vaginală prin metode naturale
Din fericire, ai la dispoziție remedii naturale care pot trata uscăciunea vaginală. Există anumite tratamente care rezolvă doar problema disconfortului și a uscăciunii (geluri și creme lubrifiante și hidratante), pe când altele se adresează cauzei. Există terpia hormonală de substituție, dar care poate avea efecte secundare grave. De aceea, este bine să știi cum combați uscăciunea vaginală prin metode naturale. Există și remedii naturale sau schimbări ale stilului de viață care o pot combate.
Cauzele uscăciunii vaginale
Alte cauze ale uscăciunii vaginale (în afară de menopauză):
– nașterea și alăptarea;
– anumite tratamente pentru cancer;
– menopauza indusă de îndepărtarea chirurgicală a ovarelor;
– medicamente supresoare de estrogen, folosite pentru cancerul de sân și endometrioză;
– anumite medicamente antihistaminice și antidepresive.
Când să mergi la doctor dacă suferi de uscăciune vaginală
Dacă apar și alte simptome, ar fi cazul să mergi la ginecolog. Printre motivele de îngrijorare se numără:
– senzația de arsură;
– mâncărimi;
– iritație.
Citește și: Cum să scapi de coatele uscate și aspre prin metode naturale
Cum combați uscăciunea vaginală prin metode naturale: Schimbări ale stilului de viață
Atenție la produsele de igienă. Anumite geluri de duș și săpunuri conțin coloranți și parfumuri care pot irita vaginul. Folosește produse dedicate și nu face spălături vaginale, dacă acestea nu au fost recomandate de medic. Alege o hârtie igienică neparfumată. Poartă lenjerie intimă din bumbac, care lasă pielea să respire. Include în dieta ta alimente care conțin fitoestrogeni (nuci, alune sau semințe) și probiotice. Este recomandată, de multe ori, și soia, dar, consumată în exces, poate să provoace alte dereglări hormonale.
Bea suficientă apă. Aceasta ajută la menținerea hidratării, inclusiv în zona intimă. Ar fi bine să renunți și la fumat, care scade nivelul de estrogen, crescând astfel și riscul de a devolta alte probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza. Chiar dacă uscăciunea vaginală îți cam taie cheful, o viață sexuală activă stimulează circulația sangvină în zona intimă. În plus, exercițiul fizic regulat ajută la reechilibrarea hormonală. Poți utiliza lubrifianți pentru zona genitală care conțin uleiuri naturale cum ar fi ulei de jojoba, nucă de cocos sau aloe vera.
Cum combați uscăciunea vaginală prin metode naturale: Plante de folos
”Poți să combați uscăciunea vaginală cu ajutorul plantelor. Gălbenelele (Calendula officinalis) au proprietăți cicatrizante și antiinflamatoare. Se fac spălături vaginale cu o infuzie de 30 de g plantă la litru de apă. Există și numeroase unguente cu extract de gălbenele. Extractele din nalbă de cultură (Malva galbra) au acţiune emolientă. Acționează bine și în cazul inflamaţiilor mucoaselor vaginale şi rectale. Se prepară o infuzie din două linguri de flori și frunze la o cană cu apă. Se fac băi de șezut sau spălături vaginale.
Florile de urzică moartă albă (Lamium album) se recomandă tot pentru proprietățile emoliente, dar și ca adjuvant în tratamentul dismenoreei (perturbații dureroase în timpul ciclului) și în leucoree. Pentru uz intern se prepară o infuzie dintr-una sau două lingurițe de flori la o cană de apă. Se beau una-două căni pe zi. Pentru spălături sau instilații vaginale se asociază cu frunze de mur, nuc și conuri de hamei. Se adaugă fiecare plantă în cantități egale. Se face o infuzie din trei linguri de amestec la un litru de apă. Nu prezintă contraindicații,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Citește și:
- Cum combați simptomele neplăcute în premenopauză. Sfaturile doctorului farmacist Ovidiu Bojor
- Metode naturale pentru a combate simptomele menopauzei
- Cele mai bune metode de epilare: avantaje și dezavantaje
Sursa foto: 123rf.com