În ceea ce privește locuința, te poți feri de „invadatori” prin câteva reguli simple, cum ar fi să folosești plasele de țânțari. Dacă totuși s-au strecurat și te deranjează soluțiile artificiale cum ar fi „pastilele”, poți apela la un aparat cu ultrasunete pentru gonit insectele. Se găsesc în comerț la prețuri începând de la 50 de lei.

Contează și ce mănânci

Intern, se poate bea o lingură sau două de oțet de mere amestecată în puțină apă. Dacă nu suporți gustul poți îndulci cu o linguriță de miere. Mănâncă și mult usturoi. Astfel, insectele te vor ocoli, pentru că pielea ta va emana anumite substanțe care le vor ține la distanță.

Loțiune care pune țânțarii pe fugă

Prepară și o loțiune cu care să te ungi pe suprafețele de piele expuse pentru a le ține la distanță. Amestecă într-un bol de sticlă următoarele ingrediente: 10-15 de picături de ulei esențial (lavandă, mușcată, mentă și lămâiță – toate sau doar unele dintre ele), două linguri de ulei vegetal și, opțional, o lingură de gel de aloe vera. O altă variantă este să amesteci uleiurile esențiale menționate mai sus cu un sfert de cană de apă sau de oțet de mere. Cu 10-15 picături de ulei esențial de busuioc amestecate cu două linguri de ulei vegetal poți face o loțiune calmantă cu care ungi locurile afectate deja. Înainte de a o aplica, dezinfectează pielea.

Câteva reguli pentru o vară fără probleme

– O temperatură mai scăzută ține țânțarii departe. Dacă ai aer condiționat, folosește-l înainte de culcare și asigură-te că nu le ești o gazdă bună.

– Când ieși în natură nu te îmbrăca în galben sau alte culori calde care atrag insectele.

– Dacă ce ai fost înțepată, șterge zona cu spirt sau/și aplică gheață.

– Petru a preveni umflarea, freacă zona afectată cu o bucățică de usturoi.

– După șase ore de la înțepătură, poți aplica pe piele comprese calde pentru mărirea cofortului.

Sursa foto: 123rf.com / Jean-Paul CHASSENET