Psoriazisul se manifestă în marea majoritate a cazurilor prin porţiuni de piele îngroşată, de culoare roşie, cu descuamare şi mâncărimi. El poate poate afecta cu uşurinţă calitatea vieţii persoanelor care se confruntă cu această afecţiune.

Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, îți spune cum te ajută schimbarea stilului de viață atunci când ai psoriazis. Părerea specialistului este că primul pas în tratarea bolii constă în urmarea corectă şi sub supravegherea medicului dermatolog a planului de tratament recomandat, însă există anumite lucruri pe care fiecare pacient le poate face acasă pentru a ameliora efectele bolii.

Psoriazisul este o boală genetică influenţată de factori de mediu, care se poate manifesta în pusee de agravare urmate de perioade lungi de remisiune, fără boală. Pentru a prelungi cât mai mult perioadele de remisie recomandările primite în cabinetul specialistului trebuie urmate întocmai. În plus, fiecare persoană suferindă poate îmbunătăţi rezultatele tratamentului prin schimbarea stilului de viață.

Cum te ajută schimbarea stilului de viață atunci când ai psoriazis. Limitarea stresului

Stresul emoţional agravează întotdeauna psoriazisul şi poate declanşa puşee de boală. “Menţinerea unui stil de viaţă sănătos, cu păstrarea echilibrului între viată de familie, muncă, activităţi sportive şi o dietă sănătoasă vor ajuta. În acest sens, găsirea unui hobby relaxant, începerea unei activităţi sportive regulate, respiraţie profundă, meditaţie, tai chi pot face o mare diferenţă pentru persoanele care suferă de psoriazis”, explică doctor Laurenţiu Vlădău.

Cum te ajută schimbarea stilului de viață atunci când ai psoriazis. Menţinerea unei greutăţi normale

Există o legătură bine stabilită între obezitate şi psoriazis, astfel că o reducere în greutate şi chiar o atingere a greutății normale în cazul persoanelor supraponderale şi obeze vor îmbunătăţi foarte probabil şi boala de piele. Multe persoane au nevoie de ajutorul unui nutriţionist pentru realizarea acestui obiectiv şi, bineînţeles, de multă voinţă.

Cum te ajută schimbarea stilului de viață atunci când ai psoriazis. Renunţarea la fumat

Psoriazisul are o prevalenţă crescută în rândul fumătorilor şi totodată tratamentul este mai puţin eficient în cazul acestei grupe de pacienţi, astfel că medicii au un motiv în plus să descurajeze fumatul în cazul pacienţilor cu psoriazis. Apariţia clinicilor specializate în suportul pacienţilor şi substituenţii de nicotină disponibili pe piaţă au ajutat extrem de multe persoane să învingă acest obicei dezastruos pentru sănătate.

Cum te ajută schimbarea stilului de viață atunci când ai psoriazis. Alimentaţia sănătoasă

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie

Dieta poate juca un rol important în tratamentul psoriazisului. “Eliminarea cărnii roşii poate ajuta la reducerea episoadelor de psoriazis, care ar putea fi declanşate de astfel de alimente. Peştele de apă rece, seminţele, nucile şi acizii graşi omega-3 sunt cunoscuţi pentru capacitatea lor de a reduce inflamaţia. La rândul lui, uleiul de măsline poate avea beneficii calmante atunci când este aplicat local pe piele”, spune specialistul dermatolog.

Cum te ajută schimbarea stilului de viață atunci când ai psoriazis. Evitarea parfumurilor

Cele mai multe săpunuri şi parfumuri conţin substanţe chimice care pot irita pielea, favorizând declanşarea unui nou episod de inflamaţie. Este recomandată evitarea unor astfel de produse pe cât posibil sau optarea pentru cele pentru „piele sensibilă”.

Cum te ajută schimbarea stilului de viață atunci când ai psoriazis. Băile regulate

Băile fierbinţi nu sunt recomandate, deoarece acestea pot afecta şi mai mult pielea sensibilă. “În schimb, o baie călduţă în care a fost amestecată sare Epsom, ulei de măsline sau lapte poate face minuni pentru calmarea pruritului. Uscarea pielii este recomandat să se facă prin tamponare cu prosopul şi să fie urmată de aplicarea unei creme hidratante”, recomandă dr. Laurenţiu Vlădău.

Alimente care nu sunt recomandate dacă ai psoriazis

Cum te ajută schimbarea stilului de viață atunci când ai psoriazis. Informează-te din surse avizate

Pentru că de multe ori nu ne putem abţine de la a căuta în mediul virtual tratamente pentru boala de care suferim, este indicat să citim informaţii precise şi corecte pe site-urile societăţilor naţionale de

dermatologie sau motoare de căutare medicale. “Din păcate, există o mulţime de produse comerciale care exploatează laturile sensibile ale pacienţilor precum frica de folosire a medicamentelor sau reticenţa faţă de produse pe baza de dermatocorticoizi, însă multe din aceste tratamente nu au valoare dovedită în tratamentul psoriazisului”, explică dr. Laurenţiu Vlădău.

Citește și: Psoriazis: cum să tratezi natural această afecțiune?