Dr. Iulia Postolachi spune că „modul în care ne îmbrăcăm sau felul în care ne vopsim locuința poate aduce beneficii stării de sănătate. Orice ne înconjoară transmite receptorilor din interior o anumită informație care este prelucrată, iar corpul dă un răspuns stimulului.” Așa că este de dorit să știm ce culori sunt mai indicate pentru noi.

Culorile care te înconjoară

Tratamentul cu lumină concentrată ar fi bine să se facă sub îndrumarea unui specialist care să aleagă cu grijă culoarea și timpul de expunere, dar în ceea ce privește îmbrăcămintea, nuanțele în care alegi să îți vopsești locuința sau biroul și chiar culoarea mâncării, poți alege ceea ce ți se potrivește mai bine.

Culoarea roșie stimulează sistemul nervos, circulația sangvină și inima. Este indicată și pentru cei care suferă de anemii. Totuși, cei care au diverse inflamații sau hemoragii, ar trebui să se ferească de ea în timpul acutizării suferinței.

Galbenul are efect detoxifiant și readuce optimismul pierdut depresivilor. Asigură buna funcționare a stomacului, splinei, ficatului, intestinului și a sistemului limfatic. Totuși, persoanele supraponderale ar trebui să evite această culoare, întrucât poate stimula depunerile de grăsime din organism.

Portocaliul este energizant și ajută la arderea grăsimilor. Stimulează activitatea organelor sexuale, a rinichilor și plămânilor. În varianta pastelată, aduce echilibru interior. Este indicat și în caz de astm bronșic, bronșite și alte afecțiuni pulmonare.

Albastrul stimulează rinichii și oprește procesele inflamatorii sau hemoragiile. Este bine să fie folosit vara și ocolit iarna, întrucât dă senzația de răcoare. Este indicat în infecții ale gâtului, hipertiroidie, constipație și spasme musculare. În plan psihic, poate ajuta la rezolvarea problemelor de limbaj la copii sau poate diminua teama de a vorbi în public la adulți. Albastrul închis este indicat în caz de răceli, sinuzite, otite, stres, tensiune nervoasă, reumatism articular.

Verdele este vasodilatator și relaxant nervos. Ajută în curele de slăbire. Controlează sistemul muscular. Verdele închis are efect antiinfecțios, antiseptic și ajută la regenerarea țesuturilor.

Violetul relaxează nervii și activează sistemul limfatic. De aceea, ajută la vindecarea infecțiilor și a inflamațiilor. Este indicat în infecții urinare și nevroze.

Culoarea alb-maro este benefică intestinului gros și plămânilor. Albul pur ajută și el în cazul insuficienței respiratorii. Totuși, astmaticii trebuie să îl evite, pentru că favorizează constricția căilor respiratorii, ceea ce poate provoca sau înrăutățește crizele de sufocare.

Rozul stimulează circulația și eliminare toxinelor din sânge. Rozul aprins întărește venele, vasele de sânge și arterele.

Sursa foto: 123rf.com