Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, explică mai multe despre ce presupune crioterapia pentru afecțiuni dermatologice. Medicul spune că această tehnică este o opțiune excelentă pentru tratamentul leziunilor epidermice benigne, cum ar fi papiloame, condiloame, veruci plane, keratoze seboreice sau actinice localizate chiar și în zone mai puțin accesibile ale corpului.

Crioterapia pentru afecțiuni dermatologice te scapă de negi

Cele mai multe leziuni ale pielii sunt inofensive, însă faptul că ele sunt vizibile sau chiar dureroase din cauza poziției poate fi un motiv pentru a dori tratarea lor. Crioterapia este procedura care și-a dovedit eficiența în îndepărtarea într-un timp scurt și fără disconfort prea mare pentru pacient. Crioterapia pentru afecțiuni dermatologice are efecte bune în tratarea:

  • papiloamelor,
  • condiloamelor,
  • verucilor plane,
  • keratozelor seboreice sau actinice
  • negilor plani/verucilor plane de la nivelul feței, mâinilor.

Crioterapia pentru afecțiuni dermatologice este acceptată mai ușor de copii față de alte tipuri de tratament.

Citește și: Remedii naturale pentru afecțiuni dermatologice. Așa vei avea tenul pe care ți-l dorești

Cum se desfășoară o ședință de crioterapie pentru afecțiuni dermatologice

Aparatul de crioterapie constă într-un aplicator de titan conectat la un tub cu azot lichid de unică folosință care garantează calitatea și eficiența tratamentului prin asigurarea unei presiuni constante în timpul procedurii. Cu o temperatură aplicată constantă, de -89 ° C, stiloul poate îngheța până la o adâncime de 3 mm și un diametru de 10 mm după un timp de aplicare de 12 secunde.

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie„Înghețarea ușoară, pentru un timp scurt, a zonei duce la separarea dermoepidermică, utilă în tratarea leziunilor epidermice benigne. Prin intermediul crioterapiei celulele mai sensibile din epidermă sunt distruse, în timp ce dermul este lăsat intact. Pacienții vor simți un disconfort asemănător cu o pișcătură de țânțar, însă fiecare individ este diferit, așa că intensitatea durerii poate varia”, explică Dr. Laurențiu Vlădău.

Ce se întâmplă după sesiunea de crioterapie pentru afecțiuni dermatologice

Post tratament, după crioterapia pentru afecțiuni dermatologice, poate fi observat fenomenul de hipopigmentare (dezvoltarea de pete pale), însă studiile și experiența clinică indică faptul că repigmentarea apare adesea pe parcursul mai multor luni datorită melanocitelor nedeteriorate din foliculii de păr sau a migrației melanocitelor de la marginea zonei înghețate.
În ceea ce privește cicatrizarea, țesutul cicatricial poate fi format după tratament. Necroza se formează și se curăță după aproximativ 10 până la 14 zile. Cu toate acestea, aceste informații sunt orientative, deoarece fiecare pacient are proprietăți diferite ale pielii și tehnica fiecărui medic va varia, de asemenea.

Riscuri și reacții adverse ale crioterapiei pentru afecțiuni dermatologice

Crioterapia pentru afecțiuni dermatologice este o procedură de obicei bine tolerată, dar există riscul să apară unele dureri și disconfort post tratament, caz în care pot fi de folos analgezice precum paracetamol, administrate în primele 24 de ore.

„Alte reacții relativ frecvente ale oricărui tip de crioterapie sunt amorțeală, furnicături, roșeață și iritație – efecte secundare aproape întotdeauna temporare. De asemenea, pacienții pot observa o umflare și roșeață în zona tratată, dar care ar trebui să dispară pe parcursul a două-trei zile”, explică specialistul dermatolog.

Crioterapia în general și crioterapia pentru afecțiuni dermatologice nu este indicată persoanelor care suferă de diabet sau alte afecțiuni care afectează nervii.

Sursa foto: 123rf.com