Folosește condimente care combat virusurile și bacteriile în preprarea mâncării sau a unor leacuri care te vor ajuta să-ți îmbunătățești starea de sănătate. Poți preveni sau trata îmbolnăvirile cu ajutorul acestor condimente minunate cu efect antiviral și antibacterian,

Citește și: Ceai de gălbenele. 5 afecțiuni pe care le tratează

Condimente care combat virusurile și bacteriile: Ardeii iuți

Ardeii iuți conțin o substanță numită capsaicină, ceea ce îi face atât de picanți (cu cât este mai picant ardeiul, cu atât conține mai multă capsaicină). Aceasta este o substanță antiinflamatoare care ajută la ameliorarea durerii. În plus, ajută la prevenirea îmbolnăvirilor prin efectul său antibacterian. De asemenea, conțin vitaminele C și A, care stimulează imunitatea și contribuie la combaterea potențialilor agenți patogeni. Capsaicina se găsește mai ales în semințele de ardei iute și membranele interioare albe. Scoaterea acestora va îndepărta o parte din iuțimea ardeiului, dar va elimina și unele din proprietățile sale vindecătoare.

Condimente care combat virusurile și bacteriile: Cuișoarele

Compusul activ din cuișoare, eugenol, are un puternic efect antibacterian. De asemenea, este antiinflamator și poate scădea toxicitatea cauzată de poluanții din mediu. Ajută și în cazul durerilor articulare. Are și efecte ușor anestezice, ceea ce poate calma durerea de dinți, caz în care se recomandă mestecarea. În plus, cuișoarele sunt o sursă excelentă de nutrienți, inclusiv acizi grași omega-3, fibre alimentare, vitamina C și magneziu. Pentru a prepara un ceai delicios și sănătos, macină o linguriță de cuișoare în râșnița de cafea. Lasă la infuzat timp de 20 de minute într-un litru de apă. Se strecoară, apoi, printr-un tifon. Poate fi băut cald sau rece.

Condimente care combat virusurile și bacteriile: Salvia

Salvia este un antimicrobian și antifungic puternic. Poate fi utilă în numeroase afecțiuni provocate de microbi și ciuperci, inclusiv în guturai, enterocolite, infecție cu Candida albicans sau gingivită. În plus, are efect antiinflamator și antioxidant. Poate fi utilă în combaterea artritei reumatoide și a altor afecțiuni inflamatorii, astm bronșic, ateroscleroză și indigestie. Ajută și la buna funcționare a bilei, ficatului și la eliminarea gazelor intestinale. Pe lângă utilizarea în mâncare, se poate folosi sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Este contraindicată în sarcină.

Condimente care combat virusurile și bacteriile: Cimbrul

Cimbrul este indicat în afecțiuni gastrointestinale (crampe stomacale, lipsa poftei de mâncare), bolile aparatului respirator (tuse convulsivă, bronșite), convalescență, stimularea menstruației, stres, atrofie musculară, stări depresive. Studiile recente au arătat, de asemenea, că poate ajuta la prevenirea contaminării alimentelor și chiar la decontaminarea celor deja contaminate. Ceaiul de cimbru este cunoscut ca un bun calmant al tusei. Pentru prepararea lui, se infuzează, timp de un minut, o linguriță cu vârf de plantă uscată într-o cană de apă fierbinte. Se bea cu inghițituri mici. Se poate folosi și sub formă de tinctură. Se iau 10-15 picături de câte două-trei ori pe zi (calmează durerile menstruale și ajută în tratamentul infecțiilor urinare).

Condimente care combat virusurile și bacteriile: Busuiocul

Dr. farmacist Ovidiu BojorÎn medicina tradițională, Busuiocul era folosit împotriva colicilor intestinale, balonărilor, guturaiului, bronșitei acute și cronice, pentru stimularea digestiei, ca antiseptic intestinal, diuretic, antiinflamator renal și al intestinului subțire, antiseptic pulmonar, antifungic, ferbifug. Calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale. Are un efect bun în stări de neliniște și agitație, dureri de cap, migrene. Mai este recomandat femeilor în timpul alăptării. Se poate consuma ca atare, proaspăt sau uscat, în mâncăruri și salate. Sunt numeroase rețete care recomandă folosirea busuiocului sub formă de infuzie (una-două lingurițe de frunze uscate sau proaspete la o cană de apă). Este contraindicat în timpul sarcinii,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Cum îți protejezi familia de viroze. 5 sfaturi esențiale pentru sănătatea voastră

Sursa foto: 123rf.com