Faptul că ai colesterolul mărit nu doare și nu dă alte semne. Doar în urma analizelor de sânge poți afla care este nivelul lui și dacă acesta depășește sau nu valorile normale. ”Colesterolul este un compus cu funcții clare în organismul nostru. Dar creșterea nivelului său în sânge (colesterolemia mărită) poate sta la originea unor boli extrem de serioase. În cazuri rare, hipercolesterolemia poate avea o componentă genetică. De cele mai multe ori, însă, ea este cauzată de un stil de viață nesănătos și de o greutate corporală mărită”, spune dr. Corina Zugravu, medic primar în Igiena Alimentației și Nutriție, conferențiar universitar.

Cum previi hipercolesteromia

Avem la dispoziție mijloace simple, care pot fi aplicate cu ușurință și sunt la îndemâna oricui pentru prevenirea hipercolesteromiei, constată medicul. ”O primă măsură pe care trebuie să o luăm este menținerea greutății, dacă este în limite normale, sau să slăbim, dacă suntem supraponderali sau obezi. O alta măsură pe care o avem de luat este modificarea regimului alimentar. Aportul de colesterol alimentar trebuie redus drastic. Alimentele grase de origine animală conțin cantități mari de colesterol. De aceea, acestea ar trebui evitate. Carnea grasă, untul, smântâna, brânzeturile grase trebuie consumate numai excepțional. În schimb alimentele bogate în fibre, mai ales solubile, trebuie să fie prezente la fiecare masă”, ne sfătuiește specialistul.

Care este valoarea normală a colesterolului

Adulți:

  • colesterol total < 200 mg/dl;
  • LDL<100 mg/dl.

Copii cu vârste cuprinse între 4 și 19 ani:

  • colesterol total <170mg/dl;
  • LDL<110 mg/dl.

Trebuie să ții cont de faptul că valorile colesterolului diferă de la o persoană la alta și depind de mai mulți factori, astfel că medicul specialist este singurul în măsură să interpreteze rezultatele, să evalueze situația și să pună un diagnostic.

Mănâncă sănătos

Redu consumul de grăsimi trans și grăsimi saturate alegând:

  •  Uleiuri vegetale (exemplu: ulei de măsline), în locul grăsimilor de origine animală (cum ar fi untul sau untura).
  • Pește slab sau carne slabă de pasăre în locul cărnii procesate sau cărnii roșii.
  • Alimente care conțin fibre solubile (ex. mere, banane, pere, citrice, prune, caise, piersici, coacăze, gutui, struguri, merișor, morcovi, sfeclă, fasole boabe, linte, mazăre, tărâțe de ovăz, orz, soia, semințe de susan etc.)
  • Dacă vrei să ronțăi ceva între mese alege nuci, semințe sau boabe de soia în locul gustărilor gata preparate, cum sunt chipsurile.

Fii activă!

Stilul de viață activ ajută la creșterea colesterolului bun (HDL) din sânge. Stimulează deplasarea depozitelor de grăsime către ficat, ceea ce ajută la menținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge în bune condiții. Ai nevoie doar de 150 de minute pe săptămână de mișcare de intensitate moderată pentru a scăpa de colesterolul mărit. Cel mai bine ar fi să faci sport timp de 30 minute, 5 zile pe săptămână. Renunțarea la fumat este un pas esențial pentru reducerea colesterolului.

Beta-glucanii te scapă de colesterolul mărit

Dr. Corina Zugravu, medic primar în Igiena Alimentației și Nutriție

Dr. Corina Zugravu, medic primar în Igiena Alimentației și Nutriție

”Fulgii de orz și ovăz conțin niște fibre aparte, beta-glucanii, care scad substanțial colesterolul sau ajută la menținerea sa în limite normale. Consumați ca atare sau preluați din suplimente alimentare cu beta-glucani sunt de un real ajutor în managementul hipercolesterolemiilor. Și consumul legumelor și al fructelor este important, mai ales pentru că unele din ele sunt surse de fibre solubile. Nu în ultimul rând, mișcarea, efortul fizic conduc direct sau indirect, prin controlul greutății, la normalizarea colesterolului.”

Sursa foto: 123rf.com