O metodă ayurvedică de dezintoxicare practicată de sute de ani este clătirea gurii cu ulei. Astfel, se elimină toxinele din zona cavității bucale, nas, gât, urechi, ganglioni. Entuziaștii acestei metode spun că ar avea un efect benefic la nivelul întregului organism. Cert este că foarte multe bacterii și ”deșeuri” se adună în gură în timpul nopții, iar simplul spălat pe dinți nu le elimină pe toate. În plus, obiceiul unor persoane de a amâna spălatul dinților până după micul dejun le face să le înghită și acestea să reintre în corp.

Leac ayurvedic

Soluția găsită de indieni și preluată, în prezent, de multe persoane este de a clăti gura cu o lingură de ulei. Se ține în gură timp de cinci minute, plimbând lichidul prin cavitatea bucală, după care se scuipă. Apoi, se poate clăti cu apă de gură făcută în casă din apă în care ai lăsat la macerat peste noapte busuioc și în care ai adăugat trei-patru picături de tinctură de propolis. Procedeul nu trebuie să înlocuiască spălatul pe dinți normal. Se folosește ulei de floarea-soarelui (poate fi și cel rafinat, dar este mai bun cel presat la rece), de nucă de cocos, susan sau măsline. Chiar dacă este foarte bun pentru acest scop, uleiul de cocos devine solid la o temperatură mai mică de 24 ° C, așa că ar trebui amestecat cu ulei de susan sau de floarea-soarelui. Dacă nu suporți gustul, poți folosi uleiuri mai aromate, cum ar fi cel de salvie sau de eucalipt.

Când ai nevoie să-ți clătești gura cu ulei

Clătirea gurii cu ulei este indicată dacă, de obicei, ai limba încărcată și te trezești cu un gust amar dimineața, dacă îți miroase gura fără să ai infecții dentare, dacă ai paradontoză, gingii inflamate, infecții ORL. Previne cariile, întărește și albește dinții, combate durerile de gât. Studii medicale recente arată că are efecte mai bune decât simplul spălat pe dinți în a reduce placa bacteriană dentară, ajută la sănătatea gingiilor, combate mirosul gurii. Există și păreri că metoda ar vindeca o gamă largă de afecțiuni datorită faptului că ajută la eliminarea toxinelor din întregul corp. Astfel, este recomandată în caz de migrene, eczeme, bronșită, artrită, boli de inimă, dereglări hormonale feminine, afecțiuni renale, tromboză venoasă, boli grave ale sângelui cum ar fi leucemia, cancer.

Sursa foto: 123rf.com /  Rommel Canlas