Calitățile acestei plante cu flori galben-aurii sunt cunoscute din vremuri străvechi. Vracii nord-americani foloseau ciuboțica-cucului (Primula veris) la vindecarea unor maladii, cu mult înainte ca aceasta să fie adusă în Europa. De altfel se pare că ei sunt cei care au descoperit că această plantă este un adevărat „laborator al naturii”.
Citește și: Leacuri mănăstirești pentru problemele de sezon
Muniții serioase pentru apărarea sistemului imunitar
Uleiul și ceaiul de ciubotica-cucului sunt împreună „muniții” serioase, cu ajutorul cărora îți aperi sistemul imunitar. Uleiul dezinfectează căile respiratorii și stimulează imunitatea. În același timp, ajută la eliminarea secrețiilor de la nivelul gâtului. Ceaiul de ciuboțica cucului combate stările febrile. Mai mult, protejează căile respiratorii de acțiunea microbilor. Cercetătorii contemporani au descoperit componentele de valoare ce se află în florile galbene de ciuboțica-cucului. Cea mai importantă este prostaglandina E1, o substanță asemenea unui hormon, ce participă la aproape toate procesele ce au loc în organismul tău. Aceasta activează „distrugătorii de viruși” din sistemul imunitar.
Citește și: 3 plante care te feresc de răceli. Previn sau vindecă infecțiile virale și bacteriene
Decoct de ciubotica-cucului
Îl prepari fie din flori și frunze (la un litru de apă pui 50, 60 de grame) sau din rădăcină (30 de grame la un litru de apă). Se fierbe șase minute, după care
ține ibricul acoperit încă 15 minute. Se strecoară, se îndulcește cu miere și se bea câte trei căni zilnic, dimineața, la prânz și seara.
Infuzie de ciubotica-cucului
Sub formă de infuzie: folosește o linguriță de flori la un litru de apă. Bea două căni pe zi, dimineața, înainte de micul dejun.
Ulei de ciubotica-cucului
Îl găsești în farmacii și la plafar. Îl poți păstra la frigider chiar și doi ani. Ia cîte trei-patru picături, de trei ori pe zi, înainte de masă. După o cură de două săptămâni de administrare trebuie să faci pauză.
Sursa foto: 123rf.com