Și de atunci lacul se numește Techirghiol și mulți și-au găsit tămăduirea aici. Aceasta este legenda, dar sigur este că primele tratamente medicale s-au făcut aici în 1893, iar primul sanatoriu a fost înființat în 1899.

Apă binefăcătoare

Apa de Techirghiol are efecte benefice datorită conținutului său bogat în săruri minerale. Baia poate să fie rece, direct în lac, sau caldă, în cadă sau bazin terapeutic. Se face progresiv atât ca durată (câte cinci-zece minute la începutul curei pentru a ajunge până la o jumătate de oră), cât și ca frecvență (o singură dată pe zi până la trei-patru imersii). Se completează cu expunerea la soare și ungerea cu nămol. După ce ai stat la plajă timp de 15-20 de minute, aplici pe toată suprafața corpului un strat de 1-1,5 cm. Se usucă la soare timp de 15-30 de minute, în funcție de temperatura din exterior. După aceea, intri în lac să te clătești. După ce ieși, îndepărtezi resturile de nămol cu ajutorul unui duș cu apă dulce călduță.

Împachetări cu nămol cald sau rece

Împachetarea caldă se face folosind nămol cu o temperatură de 42-45 ºC. Acesta se întinde pe toată suprafața corpului din zona cervicală până la picioare. Pacientul este învelit cu un cearceaf și o pătură. I se aplică o compresă rece pe frunte pentru a preveni dilatația vaselor cerebrale. Procedura durează 30 de minute. Nămolul se îndepărtează cu un duș cald. După aceea, urmează o aplicație rece scurtă, pentru preveni deteriorarea vaselor de sânge din cauza temperaturii ridicate. Împachetarea se face odată la două zile, alternativ cu baia caldă cu apă din lac.

Sursa foto: 123rf.com / kzenon