Mei, împotriva bolilor digestive
Strămoșii noștri au făcut din el mămăligă, până la aducerea porumbului pe teritoriul României. Acum, a fost uitat, dar specialiștii recunosc că este foarte util pentru sănătate. Are un conținut puternic alcalin, ca urmare neutralizează aciditatea, care poate provoca numeroase boli. Protejează mocoasa stomacală și este foarte indicat în ulcer, hiperaciditate gastrică, precum și indigestia cronică și respirația urât mirositoare. Este o sursă de fier, magneziu și vitamine din grupa B, ca urmare este un excelent revitalizant și echilbrant al sistemului nervos, recomandat și în anemie, convalescență, femeilor însărcinate și bătrânilor. Mai are efecte bune și în menținerea sănătății părului, dinților, pielii și unghiilor.
Nu conține gluten așa că poate fi consumat și de cei alergici la această substanță, care cu greu își puteau găsi produse de panificație pe care să le poată mânca. Se consumă înmuiat în apă câteva ore și adăugat în salate sau fiert, ca supă sau amestecat cu legume. Mămăliga din mei se prepară asemănător cu cea din porumb. În aplicații externe, sub formă de cataplasme, făina de mei este indicată în gută, artroze, dureri abdominale abcese și iritații ale pielii.
Secara previne infarctul
Are o cantitate ridicată de fibre alimentare, ceea ce duce la o senzație de sațietate mai rapidă și reglează valoarea glicemiei. Astfel, ajută persoanele supraponderale să slăbească și reduce riscul de diabet. Are și un conținut ridicat în magneziu și are toată gama de vitamine B. Fibrele îmbunătățesc digestia, combat constipația și împiedică formarea de toxine la nivelul colonului. Stimulează circulația sângelui și previne blocarea arterelor. Astfel, poate preveni ateroscleroza sau infarctul. Ajută la regenerarea musculaturii netede, mai ales cea a uterului.
Secara se poate consuma sub formă de pâine (atenție la conținutul ei pentru că anumite produse nu au o cantitate suficientă de făină de secară, ci doar anumite procente). O variantă mai bună este să o mănânci sub formă de cereale integrale. Se mai poate macera o lingură de făină de secară în 250 ml de apă la temperatura camerei, timp de 8 ore. Se strecoară și se beau câte trei căni pe zi.
Orezul brun îți dă un plus de energie
Orezul brun are un conținut ridicat în vitamine din grupul B, care ajută la transformarea glucozei în energie și, astfel, previne îngrășarea și îți dă un tonus de invidiat. Conține glucide cu absorbție lentă, ceea ce dă o stare de bine creierului, te menține în stare de vigilență și te poate ajuta să ai energie mai mult timp. Un al component important este magneziul, care previne tulburările nervoase. Mai are un conținut ridicat în potasiu, fosfor și glucide. Orezul alb, prin rafinare, pierde o mare parte din minerale. Totodată, cel brun are 5 g de fibre alimentare la 100 g. Acestea duc la îmbunătățirea tranzitului intestinal și combaterea constipației, reducând riscul de a face cancer la colon. În plus, pentru orice tip de tumoare are efect anticancerigen. Este indicat și pentru scăderea colesterolului, a hipertensiunii și, prin urmare, la prevenirea problemelor cardiace. Se poate consuma ca mâncare, singur sau cu friptură slabă. Nu ar trebui să îl combini cu pâine sau paste.
Grâul încolțit, plin de vitamine
Grâul încolțit este un stimulator excelent al proceselor vitale din organism. Sămânța încolțită trece prin transformări prin care dobândește maximum de substanțe folositoare. Astfel, conține vitaminele A, B, E, K, D, PP, fosfor, magneziu și calciu. Este recomandat în stări de convalescență, oboseală cronică, astenii, nevroze, boli de rinichi și cardiovasculare. Pentru a-l prepara trebuie să ai grâu dintr-o recoltă cât mai recentă, nu mai vechi de un an, pentru că, altfel, nu încolțește. Se alege și se spală bine sub jet de apă rece. Se pune într-o oală o parte de grâu și cinci părți de apă. Se lasă neacoperit, dar ferit de căldură și de lumină. Se schimbă apa o dată la opt ore. În trei zile, apare un mic vlăstar verde la fiecare bob de grâu. Se strecoară și se pune la rece în sticle bine acoperite să nu intre aer. Adulții vor lua trei până la șase linguri pe zi, copiii – una două linguri pe zi. Se poate amesteca cu miere pentru a avea un gust mai bun.
Credit foto: Shutterstock