În trecut, cenușa a fost folosită ca pastă de dinți, dar și ca leac pentru anumite afecțiuni. Odată cu apariția caloriferelor, cenușa și-a pierdut popularitatea, dar nu și proprietățile. Află cum o poți folosi!

Cenușa ajută la purificarea apei. Apa în care s-a decantat cenuşa este pură, asemănătoare celei distilate, cu condiția ca operația să se facă foarte bine astfel încât să nu mai rămână deloc apă amestecată cu cenușă. Tot datorită proprietăţilor dezinfectante, este recomandată persoanelor predispuse la transpiraţie excesivă. Pentru acest efect, se presară în încălţăminte un strat de pulbere fină de cenuşă şi se acoperă cu două straturi de tifon. Acestea se pot lipi cu leucoplast.

Apă de gură naturală

Bătrânii nu aruncau nimic în gospodărie, toate deșeurile își găsea o altă întrebuințare. Primăvara, când se taie vița-de-vie, crengile îndepărtate se lasă să se usuce la soare, apoi se ard. Astfel, se vor transforma într-un leac pentru dinți, preparat după cum urmează: 10 g din cenușa rezultată se adaugă într-un litru de vin curat de țară. Se ține într-o sticlă închisă bine. Cu acest preparat se clătește bine gura după mese și înainte de culcare. Tratament este indicat în caz de carii, sângerări ale gingiilor, gingivită sau paradontză.

Soluție pentru reumatici

Poate ajuta și în cazul problemelor de circulație sangvină, picioare umflate, crampe la nivelul membrelor. Se face o baie caldă de picioare timp de 15-20 de minute într-un lighean cu șase-șapte litri de apă, 100 g sare grunjoasă sau de mare și 200 g cenușă de stejar sau de mesteacăn. Pentru reumatism se recomandă baia cu următorul amestec: se fierb într-o oală mare cantități egale de apă și cenuşă de mesteacăn la foc mic circa 10-15 minute. Se lasă să stea la decantat 24 de ore. Fără a tulbura apa astfel încât să se amestece din nou cu cenușa, se ia o cantitate de un litru și se amestecă într-o cadă cu apă la 37 º. Se stă 10-15 minute, după care bolnavul se usucă și stă învelit în haine groase din lână.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Remedii din vechime

Cenușa face parte din rețete de leac cunoscute din vechime și aplicate de mai multe popoare. Medicii indieni folosesc cenușa rezultată din arderea bananierului ca antiacid, fiind recomandată în calmarea durerilor abdominale și a crizelor de ulcer. Mai este recomandată pentru combaterea viermilor intestinali și a senzației de sete a celor bolnavi de holeră. Medicina populară de pe la noi apreciază cenușa obținută din bob (vicia faba), o plantă uitată în prezent, dar care mai poate fi găsită la țară. Aceasta este un bun diuretic. Cenușa fibrelor de in conține calciu (50%), potasiu (17%), siliciu (13%), fier şi aluminiu (8%).”

Sursa foto: Joseph Morgan / flickr.com