Cele mai uzuale plante bune pentru sănătate: menta

Este poate una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, dar cei mai mulți o folosesc doar de dragul gustului bun sau pentru a trata diareea. Este bogată în mentol, ceea ce îi dă gustul bun, dar și un efect de calmare al minții și corpului. Are efect antioxidant, antispasmodic, antibacterian, antifungic, antiviral și carminativ (calmează durerile abdominale și favorizează eliminarea gazelor intestinale).

Ai răcit? Află mai multe despre secreția nazală (guturai) și despre cum o poți trata!

Menta ajută la calmarea indigestiei, Tratează sindromul colonului iritabil. Combate balonarea. Previne spasmele musculare. Tratează stările de greață, stresul, respirația urât mirositoare. Are efecte bune în caz de migrenă. Ajută la menținerea sănătății dinților. Previne alergiile și astmul bronșic.

Cum o folosești

Menta proaspătă sau uscată poate fi adăugată în mâncare, salate, supe, sucuri de fructe sau sosuri.

Poți bea ceai de mentă de două-trei ori pe zi. Se prepară infuzând o linguriță de plantă la o cană cu apă timp de 10 minute. Se poate bea cald sau rece.

Cele mai uzuale plante bune pentru sănătate: ghimbirul

Această rădăcină cu gust iute a devenit foarte populară și la noi. Este folosită de mii de ani ca plantă de leac în medicina ayurvedică. Are efect antioxidant, antiinflamator, antiviral, antibiotic, anticancer, antispasmodic, antifungal și antitusive. O altă calitate importantă a sa este ce a combate greața. Este de folos și în cazul răului de mașină.

Ghimbirul stimulează sistemul imunitar. Îmbunătățește circulația. Ajută la tratarea guturaiului. Reduce inflamațiile. Îmbunătățește digestia. Aduce la normal valooarea glicemiei. Reglează apetitul. Combate balonarea. Previne acumularea toxinelor în corp.

Atenție!

Cei care iau medicamente pentru hipertensiune nu ar trebui să consume ghimbir.

Cum îl folosești

Adaugă bucăți de ghibir proaspăt sau ghimbir ras în preparate culinare.

Mai poți bea două-trei căni cu ceai de ghimbir pe zi.

Se prepară un decoct din două bucăți mici de ghimbir la două căni de apă. Se aduce la fiert și se dă focul mic. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute. Se scot bucățile de ghimbir și se lasă la răcit. Când ajunge la o temperatură la care se poate bea, după care se îndulcește cu miere și se adaugă lămâie.

Știai că plantele medicinale au și contraindicații?

Cele mai uzuale plante bune pentru sănătate: mușețelul

Mușețelul este una dintre cele mai cunoscute plante pentru prepararea ceaiului. Are și numeroase calități medicinale: este antiiritant, antiinflamator, antimicrobian, antianxiolitic, antispasmodic, antidiareic. Se pare că ajută și la combaterea cancerului.

Poate să te ajute să scapi de dureri de cap. Reduce durerile musculare. Ține stresul sub control. Te face să uiți de crampele mentruale. Tratează mai multe probleme stomacale. Stimulează sistemul imunitar. Tratează insomnia și alte probleme de somn. Pentru că este bogat în antioxidanți, mușețelul ajută corpul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Atenție! Nu ar trebui să consumi mușețel dacă ești însărcinată sau încerci să rămâi.

Cum îl folosești

Mușețelul poate fi folosit atât proaspăt, cât și uscat. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se lasă la infuzat timp de 5 minute. După ce s-a mai răcit, se poate adăuga miere. Mușețelul poate fi folosit și sub formă de tinctură, concentrat, ulei sau creme.

Află cum să culegi și cum să păstrezi plantele medicinale!

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi arnica- beneficii și remedii pe bază de arnică!