Printre cele mai eficiente terapii recomandate în sezonul rece, una dintre ele stă la îndemâna oricui. Ce variantă mai bună de relaxare decât o baie fierbinte în zilele reci de iarnă? Te ajută să uiți de stres și, în plus, poate fi transformată într-un ritual de frumusețe. Prin adăugarea sărurilor, uleiurilor esențiale sau ale plantelor te vei simți cu adevărat răsfățată.

Citește și: Plante pe care trebuie să le ai neapărat acasă în sezonul rece

Cele mai eficiente terapii recomandate în sezonul rece: Băile cu apă minerală

Suzana Pretorian, dr. balneolog, recomandă cele mai eficiente terapii recomandate în sezonul rece. Acestea permit destresarea organismului și sunt extrem de benefice pentru oricine se confruntă cu semne ale oboselii sau ale stresului cronic. “Iarna sunt recomandate programele preventive nespecifice – curele balneare profilactice asociate cu împachetări cu nămol. La acestea se adaugă procedurile de relaxare, ideale în orice sezon”, explică dr Suzana Pretorian.

Apele minerale termale sunt, de mii de ani, unul dintre cele mai remarcabile remedii naturale. “Apele minerale sunt eficiente în tratarea artrozelor, a reumatismelor și ale disfuncțiilor aparatului locomotor, cât și în cadrul programelor de recuperare. Relaxarea în apă caldă este, deasemenea, un mod de destindere, un antidot împotriva stresului cotidian,” precizează specialistul.

Aceasta procedură este una de referință oferită de centrul balnear din Marienbad, care utilizează apa minerală și bioxidul se carbon natural din localitate. “Apa minerală este încălzită la 28-34 ºC într-o cadă individuală în care se introduce și CO2 natural. Acesta se dizolvă în contact cu pielea, producând o atingere suavă și un sentiment de relaxare. Căldura apei termale împreună cu CO2 natural dilată vasele sanguine reducând tensiunea arterială și relaxând musculatura. Mai multe tratamente succesive vor îmbunătăți circulația sanguină, și funcțiile cardiace”, adaugă Dr. Pretorian.

Citește și: 7 stațiuni balneare din România unde poți merge la cură și iarna

Cele mai eficiente terapii recomandate în sezonul rece: Masaj subacvatic cu jeturi

Unul dintre cele mai eficiente tratamente balneare de relaxare este masajul subacvatic cu jeturi. “Acest tratament este efectuat într-o vană cu apă fierbinte de 35-37 ºC. Cu ajutorul unui furtun subacvatic se pompează un puternic jet (0,5-2,0 atmosfere) de apă care e direcționat de terapeut asupra principalelor grupuri musculare de la o distantă de 10-15 cm și dintr-un anumit unghi, în mod repetat. Prin alternarea distanței și a unghiului este posibilă schimbarea intensității presiunii jetului de apă asupra corpului. Scopul acestui masaj subacvatic este relaxarea mușchilor și a țesuturilor conjunctive precum și relaxarea parțială a ligamentelor,” precizează Dr. Pretorian.

Cele mai eficiente terapii recomandate în sezonul rece: Împachetările cu nămol

Nămolul este bogat în ingrediente minerale de detoxifiere a pielii și a corpului, ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, completează mineralele pierdute, în timp ce lasă pielii sentimentul de regenerare și tonifiere.

dr. Suzana Pretorian, , medic balneolog, SOVATA Ensana Health Spa Hotels

dr. Suzana Pretorian, , medic balneolog, SOVATA Ensana Health Spa Hotels

“Împachetarea cu nămol este o terapie excelentă având drept scop recuperarea mineralelor pierdute din organism și purificarea porilor. Nămolul cald se aplică în mod direct pe piele și se lasă să acționeze timp de 20 de minute. Datorită căldurii plăcute și trăsăturilor chimice ale nămolului, aceasta procedură reprezintă tratamentul ideal pentru combaterea stresului, oboselii și a afecțiunilor nervoase”, recomandă expertul. În afara procedurilor enumerate, toți clienții beneficiază de acces liber la spa: piscine de înot, jaccuzzi, bazine cu apa sărată, diferite tipuri de saune, sala fitness, care completează programul standard de proceduri.