Cuprins
Știm cât de mult s-au scumpit picăturile de nas și medicamentele antiinflamatoare. De cele mai multe ori, cumpărăm tratamente scumpe cu efect de scurtă durată. Mai bine folosim remedii naturale și anume uleiuri esențiale pentru nasul înfundat, care își mențin efectul în timp și decongestionează ușor căile respiratorii spre trahee și plămâni.
Top 7 uleiuri esențiale pentru nasul înfundat
Uleiurile volatile din plante sunt cea mai blândă soluţie pentru nasul înfundat. Te ajută să respiri uşor în numai câteva minute şi calmează inflamaţia sinusurilor. Tratamentul cu produse naturiste trebuie să dureze cel puţin 7 – 10 zile pentru a împiedica răceala şi infecţia nazală să recidiveze.
Uleiul din cătină
Uleiul de cătină este unul din cele mai eficiente leacuri pentru nasul iritat şi înfundat. Se administrează uşor, câte 2 – 3 picături pentru fiecare nară, de 4 ori pe zi. La început vei simţi o uşoară usturime, dar cu timpul uleiul va calma mucoasa iritată şi nasul se va desfunda.
Uleiul de cătină se găseşte în magazinele cu produse naturiste şi este recomandat în orice afecţiune a căilor respiratorii, de la simple răceli, la rinite alergice. Tot uleiul de cătină te poate ajuta să respiri normal dacă ai devenit dependentă de soluţiile nazale, precum bixtonimul, şi le foloseşti în fiecare dimineaţă. Cătina are proprietăţi antiinflamatorii şi ajută la vindecarea şi regenerarea mucoasei.
Uleiul de mentă
Uleiul esențial de mentă are o aromă foarte plăcută și certe proprietăți antiinflamatoare și antispectice pentru căile respiratorii. Se administrează câte 1 – 2 picături în fiecare nară, timp de 2 – 3 ori pe zi.
Uleiul volatil de mentă denumit mentol are proprietăţi antiseptice şi calmează ţesuturile inflamate. El combate dezvoltarea bacteriilor și grăbește vindecarea sinusurilor infectate. Totodată reduce cantitatea de mucus și vei simți că poți respira mult mai ușor.
Uleiul de eucalipt
Uleiul de eucalipt este un bun dezinfectant şi diminuează secreţiile nazale. El atenuează senzația de nas înfundat, calmează mucoasa și te ajută să respiri mai ușor.
Se poate administra sub formă de picături direct în nări, dar este mult mai eficient dacă îl folosești pentru a face inhalații cu aburi calzi. Se fierbe apa într-un ibric de 250 ml și se adaugă 10 picături de ulei de eucalipt. Se inspiră profund aburii calzi cu aromă de eucalipt timp de cel puțin 10 minute.
Repetă acest tratament naturist de două ori pe zi, dimineața și seara, și te vei simți mult mai bine după primele trei zile.
Uleiul de lavandă
Lavanda sau levănţica nu este doar o plantă puternic parfumată. Ea are numeroase proprietăţi medicinale, fiind recomandată deseori pentru durerile abdominale, cefalee, migrene şi gripe.
Uleiul esențial de lavandă este decongestionant și antiinflamator. El se folosește îndeosebi pentru inhalații după rețeta descrisă mai sus, în cazul uleiului de eucalipt.
Combină ulei de cătină cu ulei de lavandă și picură câte 2 picături direct în fiecare nară. Această combinație va desfunda nasul înfundat în numai câteva minute.
Uleiul de cimbru
Este un ulei esențial cu spectru larg, recomandat în răceli, infecții respiratorii, bronșite, gripe și infecții în gât. Se pot face inhalații cu ulei de cimbru sau poate fi combinat cu ulei de cătină și folosit ca atare, pentru a desfunda fiecare nară. Se combină 10 ml de ulei de cătină cu 10 ml de ulei de cimbru și se picură câte 2 picături în fiecare nară, de 2 – 3 ori pe zi.
Uleiul de cuișoare
Uleiul de cuișoare este un antibacterian cu spectru larg (pe bacterii gram pozitive şi gram negative), antiviral, antifungic, antihelmintic și antiinflamator. El este recomandat pentru problemele respiratorii – cum ar fi răceala, sinuzita, bronșita, astmul și tuberculoza, datorită acțiunii dezinfectante.
Se pot face inhalații cu ulei de cuișoare, câte 10 picături la o cană de apă clocotită. Se inspiră profund aburii fierbinți timp de 5 minute și se repetă acest tratament de 2 – 3 ori pe zi. Încă din primele două zile vei reuși să desfunzi nasul înfundat și să respiri mai bine.
Uleiul de scorțișoară
Uleiul esențial de scorțișoară are un miros foarte plăcut și este blând cu mucoasele iritate ale nasului. El are calități antiinflamatorii, antimicrobiene, antivirale, antibacteriene, antivirale, antifungice și antiparazitare.
Uleiul esential de scortisoara este destinat tuturor persoanelor ce se confruntă cu viroze respiratorii, nasul înfundat sau bronșite. Poate fi folosit ca atare și se picură câte 2 picături în fiecare nară, ori de câte ori simți nevoia. Se poate folosi în combinație cu ulei de cătină sau cu ulei de mentă. Sau se poate folosi în combinație cu alte uleiuri esențiale prezentate mai sus pentru a face inhalații care vindecă mucoasele și desfundă nasul.