CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Ce beneficii are gutuia

Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă gutuia pentru calitățile sale astringente puternice, ca antidiareic, ca antihemoragic în hemoptizii, hemoragii uterine și hemoroizi.

Fiind ușor acide, fructele sunt utile celor care au stomacul leneș și ca antivomitive în vomismente cronice.

Semințele, puternic emoliente, sunt indicate ca remediu în caz de tuse, răgușeală, laringită și bronșită. Proprietățile astringente, combinate cu cele emoliente, justifică utilizarea lor, sub formă de gargară, în laringită, faringită, amigdalită, stomatită, în tratamentul hemoroizilor, eczemelor, arsurilor etc.

Semințele sunt recomandate și ca adjuvante în calmarea iritațiilor pielii și ale sânilor, precum și în tratarea mâinilor crăpate, a degerăturilor, în eczeme, arsuri, conjunctivite și hemoroizi inflamatorii.

Decoct de gutui, bun și pentru gargară

Cea mai întâlnită metodă de administrare este una foarte plăcută: consumul fructelor, ca atare sau, dacă gustul lor nu îți este pe plac, a produselor derivate din acestea (sucuri, siropuri, jeleu).

Îți sunt cunoscute, bineînțeles, și rețete de mâncare gutui. Totuși, decoctul are o acțiune mai puternică.

Se prepară dintr-o gutuie mare, rasă și un litru de apă. Se lasă să fiarbă, până ce lichidul se reduce la jumătate. Cantitatea se bea în cursul unei zile, îndulcită cu 50 g zahăr brun. Neîndulcit, acest decoct se poate utiliza și pentru a face gargară.

Infuzie din semințe de gutui, contra răcelilor

Pentru bolile aparatului respirator, se prepară o infuzie din semințe de gutui: o linguriță la o cană cu apă.

Se beau două căni pe zi. Se mai poate face macerat la rece dintr-o lingură de semințe la o cană cu apă.

Se lasă la înmuiat timp de două-patru ore. Se folosește ca loțiune sau sub formă de comprese contra iritațiilor pielii și în cosmetică, pentru tratamentul tenului uscat.

Frunzele de gutui, antidiareice

Frunzele, bogate în tanin se folosesc ca antidiareice, sub formă de infuzie: una-două lingurițe la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi. Dacă le amesteci cu frunze de mur sau de zmeur și cu fructe de măceșe, obții un ceai de masă foarte plăcut la gust, pentru toată familia.

Sursa foto: 123rf.com

Citește și: Dieta în guturai și gripă recomandată de dr. farmacist Ovidiu Bojor

xRemedii naturale pentru nas înfundat recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor