Anasonul, ienupărul, isopul și menta sunt doar o parte din plantele care au efecte bune anti-balonare și te pot ajuta să te simți în largul tău chiar și după o masă copioasă (ceea ce nu înseamnă că ar trebui să exagerezi cu mâncarea). Află leacuri recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor pentru această problemă.

Ienupărul, antispastic

Pseudofructele de ienupăr au acțiune diuretică și antispastică. Calmează durerile de burtă și favorizează eliminarea gazelor intestinale. Sunt recomandate și pentru îmbunătățirea digestiei. Se consumă sub formă de infuzie (două lingurițe de pseoudofructe de ienupăr la o cană cu apă). Se iau doar trei-patru lingurițe pe zi din acest lichid. Nu se depășește doza. Se mai poate prepara o tinctură din 20 de pseudofructe la 100 ml de alcool de 70°. Se lasă la macerat timp de 8 zile, după care se strecoară și se depozitează într-o sticluță închisă la culoare. Se iau 2,5-5 ml de tinctură pe zi, în apă sau sirop, în mai multe reprize. Este contraindicat în stările inflamatorii renale, insuficiență renală, diabet și femeilor însărcinate. Utilizarea îndelungată sau supradozarea poate afecta rinichii.

Isopul, pentru probleme digestive

Isopul este binecunoscut pentru acțiunea benefică în afecţiunile aparatului respirator, dar este foarte bun și pentru a trata problemele aparatului digestiv. Este un bun tonic-amar și este un bun remediu anti-balonare. Este recomandat, în special, în colici și indigestii. Se face o infuzie dintr-una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Se găsește și în diferite preparate fitofarmaceutice. Nu trebuie consumat în sarcină și de către persoanele suferinde de hipertensiune arterială.

Sursa foto: 123rf.com / Martina Osmy