Varza, bună de pus pe rană

Varza are proprietăţi decongestive, cicatrizante şi antiseptice, ceea ce o recomandă ca remediu în contuzii și plăgi (chiar pentru cele grave). Este utilă și în tratamentul furunculelor, ajutând la maturarea lor. Cicatrizează rănile, datorită intensificării circulaţiei sangvine pe care o provoacă. Zdrobește o frunză de varză și aplic-o direct pe zona afectată. Se acoperă cu un bandaj. Se schimbă la câteva ore. Bășicile ar fi bine să nu le spargi, mai ales dacă sunt mici. Ele trebuie curățate și acoperite cu plasturi atunci când porți încălțăminte. Seara, la culcare, este mai bine să lași pielea să respire. Mai poți încerca pentru a grăbi vindecarea să aplici frunze de varză fierte în lapte.

Cicatrizante naturale

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Sucul proaspăt de echinaceea aplicat direct pe zona afectată vindecă rănile. Dacă nu poți face rost de suc proaspăt, poți folosi unguente care conțin cel puțin 15 % suc celular de echinaceea sau gel cu echinaceea. Acestea nu se folosesc mai mult de șapte-opt zile consecutiv. Pentru cicatrizarea rănilor, mai recomand ulei din semințe de cătină. Se unge plaga, în prealabil curățată, cu ulei, după care se pansează. În același scop se poate folosi ulei esențial de cimbru. Acesta trebui folosit diluat: 2-3 picături amestecate cu o lingură de ulei comestibil”.

Troscotul și tătăneasa, antiinflamatoare

Cercetările efectuate în țara noastră și în alte țări au evidențiat faptul că alantoina pe care o conține tătăneasa are acțiune antiinflamatoare și cicatrizantă. Se face un decoct doar pentru uz extern din patru-cinci lingurițe de rădăcină la o cană cu apă, care poate fi folosit pentru comprese. Tinctura se prepară din 10 g de rădăcini la 100 ml alcool de 70 º puse la macerat timp de opt zile, după care se strecoară și se depozitează în sticluțe închise la culoare. Se folosește diluată cu apă fiartă și răcită. Troscotul are și el proprietăți antiinflamatoare, astringente și cicatrizante. Aplicat extern, sucul proaspăt de troscot este un excelent remediu în tratarea rănilor și a bolilor de piele.

Sursa foto: 123rf.com