Cele mai bune terapii pentru afecțiunile sezonului rece pot fi la îndemâna ta. Homeopatia, terapia cu lumină, baia de picioare Kneipp sunt câteva din terapiile care te vor ajuta să treci cu bine peste această perioadă. Nu uita nici de fitoterapie. Un ceai din plante medicinale cald va face întotdeauna adevărate minuni pentru sănătate.

Citește și: Cum ne protejăm de gripă în acest sezon

Cele mai bune terapii pentru afecțiunile sezonului rece: Homeopatie pentru probleme respiratorii

Poți folosi homeopatia pentru simptome ca: obstrucția nazală, secreții nazale abundente, febră, tuse și dureri în gât. Este eficientă și nu are contraindicațiile și efectele secundare ale medicamentelor clasice (alopate). Chiar dacă tratamentul homeopat trebuie individualizat, există câteva remedii care pot fi utilizate eficient pentru diverse probleme de sezon. Totuși, dacă ai ocazia, consultă un specialist pentru un plan de tratament personalizat.

Citește și: Cele mai bune terapii pentru toamnă. Fii în formă maximă!

Câteva exemple de medicamente homeopatice recomandate frecvent sunt:

  • Pentru tuse uscată și dureroasă: Rumex, Bryonia
  • Pentru tuse umedă (productivă): Antimonium Tartaricum; în plus, Ipeca (dacă tuusea este asociată și vărsături)
  • Pentru tuse astmatică: Antimonium Tartaricum, Cuprum, Drosera
  • Pentru obstrucție nazală: Sambucus
  • Pentru febră: Belladonna
  • Pentru faringită: Belladonna, Phytolacca și Mercurius.

Cele mai bune terapii pentru afecțiunile sezonului rece: Terapia cu lumină polarizată împotriva depresiei

Lipsa luminii naturale poate duce la depresia de sezon. De aceea, este indicat să petreci cât mai mult timp în aer liber, mai ales la mijlocul zilei. În plus, poți folosi terapia prin lumină. Medicul danez Niels Ryberg Finsen a descoperit acest tip de tratament cu mai bine de un secol în urmă. El a creat primul dispozitiv artificial care imita lumina solară. Această metodă este folosită, mai ales, în perioadele în care în mod natural este puțină lumină sau de către persoane care sunt obligate să petreacă mult timp în interior. Există aparate care oferă o lumină de o intensitate puternică, suficientă pentru a ameliora anumite probleme. Unele se găsesc în clinici medicale, dar există și aparate portabile care pot fi folosite acasă.

Citește și: Terapia acvatică face durerea să dispară

Cele mai bune terapii pentru afecțiunile sezonului rece: Astmul bronșic, tratat prin exerciții de respirație

O metodă mai puțin cunoscută de tratament a astmului bronșic este terapia Buteyko. Ea este numită după doctorul rus care a descoperit-o. Acesta a observat că mai mulți pacienți astmatici aveau un ritm respirator disfuncțional. Medicul a sugerat unora dintre pacienții săi să reducă frecvența și volumul respirației. Astfel, simptomele de astm s-au diminuat considerabil, la fel ca și consumul de medicamente. Tratamentul constă într-un set de exerciții de respirație. De obicei, se practică alături de un terapeut atestat pentru această tehnică.

Exerciții Buteiko de practicat acasă:

  • Te așezi pe scaun într-o poziție comodă.
  • Inspiri calm pe nas timp de două secunde, apoi expiri timp de trei secunde. Ții respirația cronometrând, până când apare o situație ușoară de disconfort. Dacă nu sunt probleme, vei putea rezista 40 de secunde. Persoanele cu afecțiuni respiratorii acute ajung la maximum 20 de secunde.
  • Se încetinește ritmul respirator, relaxând mușchii toracelui și controlând suflul la nivelul abdomenului, timp de cinci minute.
  • Se încearcă din nou reținerea respirației. De data aceasta, ar trebui să reziști mai mult.

Citește și: Tinctura de propolis face minuni

Cele mai bune terapii pentru afecțiunile sezonului rece: Baia de picioare Kneipp combate infecția urinară

”Pastorul german Sebastian Kneipp a popularizat terapia care îi poartă numele. Aceasta cuprinde şi băile la picioare cu apă caldă. Ele sunt indicate în cazul infecţiilor urinare şi a virozelor respiratorii. Relaxează abdomenul inferior, combat durerile şi stimulează circulaţia sângelui în zona genitală, dar şi în restul corpului.

Dr. farmacist Ovidiu BojorÎntr-o încăpere cu temperatură plăcută, se ţin picioarele în apă caldă de 36-38º timp de 10-15 minute. Poți adăuga în apă un pumn de sare grunjoasă. În partea de sus trebuie să fii îmbrăcată cu ceva călduros. După aceea, te ştergi şi îţi pui ciorapi de bumbac în picioare. Te acoperi şi stai aşa cel puţin o oră, astfel căldura se va răspândi în întregul corp. Cel mai bine ar fi să faci baia seara ca să poţi sta la căldură până dimineaţa. Acest tip de tratament este contraindicat celor care au flebite sau varice,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com