Cele mai bune condimente de leac. Busuiocul

Este aromat în mâncare și dacă e proaspăt umple toată casa cu aroma lui îmbătătoare. În trecut, fetele îl foloseau pentru a-și parfuma hainele sau făceau baie în ceai de busuioc pentru a fi mai atrăgătoare. Busuiocul este antioxidant, antiseptic, antiinflamator și antibacterian. În plus, are acţinune antispastică, digestivă, antiflatulentă, expectorantă, febrifugă, profilactică în boli infecţioase. Este indicat, mai ales, în tulburări gastro-inlestinale şi ale căilor respiratorii. Reduce stresul reglând nivelul de serotonină din corp. De aceea, este și un bun antidepresiv. Stimulează secreția de lapte la felemile care alăptează. Este contraindicat în timpul sarcinii.

Poate fi adăugat, proaspăt sau uscat, în mâncare. Se mai face o infuzie, dintr-o lingură de frunze și flori la o cană cu apă. Se bea câte o cană, după mesele principale.

Pentru uz extern: Uleiul volatil de busuioc poate fi folosit la inhalații: într-un castron cu un litru de apă fierbinte se pun 10 picături de ulei de busuioc. Se ține capul acoperit deasupra vasului și se stă așa circa 10-15 minute. Se mai pot face frecții local.

Cele mai bune condimente de leac. Rozmarinul

Este și el un condiment popular, dar și o foarte bună plantă de leac. Conține carnosol și acid rozmarinic, două substanțe puternic antioxidante. Are efect antiseptic, anticancer, antiinflamator și dezinfectant. Una din proprietățile sale importante este de a stimula cognitiv. Ajută la îmbunătățirea memoriei și a concentrării. Stimulează secreția bilei și lactația la femeile care alăptează. Reduce fragilitatea vaselor capilare. Este indicat și în boli ale aparatului respirator, afecțiuni genito-urinare, pentru întărirea sistemului imunitar și în afecțiuni ale sistemului nervos (debilitate, nevralgii, stres). Este interzis în sarcină, epilepsie și în hipertensiune.

Uz intern: se poate folosi pentru a condimenta mâncarea. Ceaiul de rozmarin se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se lasă la infuzat timp de 5 minute. Se beau două-trei căni pe zi.

Uz extern: sub formă de preparate aromoterapeutice, ca aerosoli.

Cele mai bune condimente de leac. Oregano (Sovârful)

Gustul și aroma lui sunt binecunoscute și apreciate. Este și foarte sănătos, în același timp. Uleiul esenţial de sovârf are acţiune antispastică asupra musculaturii netede şi sedativă asupra sistemului nervos central, în special asupra centrilor respiratori. Preparatele din sovârv acţiune tonic-amară, diuretică, imunostimulatoare, astringentă şi carminativă. Au şi acţiune antiseptică. Se recomandă în infecţii respiratorii şi stomacale, traheite, bronşite, colite, gastrite anacide.

Uz intern: Se folosește sub formă de infuzie concentrată, preparată din trei linguri de plantă la o cană cu apă. Se beau trei-patru linguri de infuzie înaintea meselor principale. Se poate prepara şi o infuzie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere.

Sursa foto: 123rf.com