Citește mai jos despre cum să prepari ceaiuri din mărar și pătrunjel. Originar din nordul Mediteranei, ”mărarul este menţionat ca având cu efecte vindecătoare în vestitul Papirus Ebers, cea mai cuprinzătoare scriere despre plante medicinale din Egiptul antic”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor care amintește și că era apreciat și de cei mai vestiți medici din Grecia antică. Pătrunjelul are și el o istorie bogată. Este una dintre primele plante care apar primăvara și era folosit în mâncarea ceremonială de Paști a evreilor încă din vechime.

Citește și: Alimente care combat răceala

Mărarul conține vitaminele A, B6 și C (40 g de mărar asigură necesarul zilnic de vitamina C), riboflavină, acid folic, calciu, fier, magneziu și potasiu, fibre alimentare, fosfor și zinc. Pătrunjelul este și el foarte bogat în vitamina C și conține mai mult fier decât spanacul.

Ceaiuri din mărar și pătrunjel. Proprietățile terapeutice ale mărarului

Este bine să prepari ceaiuri din marar și pătrunjel pentru proprietățile lor terapeutice. Valoare terapeutică au atât frunzele, cât şi seminţele de mărar.

”Funzele de mărar au proprietăţi tonic-aperitive şi stimulează digestia. Ele stimulează diureza şi eliminarea gazelor din stomac. Ele sunt importante şi pentru proprietăţile emenagoge (de reglare a ciclului). Totodată, sunt sedative nervoase, utile în combaterea insomniilor, precum şi antispastice. De aceea, poate trata sughiţul rebel şi starea de vomă, îndeosebi la copii”, explică specialistul.

În plus, mărarul este o plantă deosebit de folositoare femeilor. Conține fitoestrogeni naturali, care echilibrează nivelul hormonilor femini. Poate diminua durerile în sindromul premenstrual și menstrele prea abundente. Stimulează lactația și crește dimensiunea sânilor. În perioada menopauzei, înlătură bufeurile și transpirațiile nocturne. În plus, stimulează activitatea rinichilor și previne afecțiunile renale.

Citește și: Beneficiile secrete ale unor produse din cămara ta

Ceaiuri din mărar și pătrunjel. Pătrunjelul, una din cele mai folositoare plante

”Pătrunjelul este una dintre cele mai active plante. Frunzele de pătrunjel conţin vitaminele A, B şi C şi săruri minerale. Au efect tonic-aperitiv, dar și proprietăţi febrifuge. În plus, reglează ciclul menstrual şi calmează durerile menstruale. Rădăcinile și frunzele au proprietăţi diuretico-depurative. De aceea, sunt folosite ca adjuvante în tratamentul reumatismului şi al gutei. Frunzele de pătrunjel sunt un stimulent general, tonic nervin, antianemic şi antirahitic. Ele acţionează şi asupra musculaturii netede a organelor interne. Deci, sunt indicate în toate cazurile de atonie digestivă a vezicii biliare, precum şi a vezicii urinare. Calmează durerile acestor organe. Acționează și ca vasodilatatoare şi în reglarea circulaţiei capilare. Combate și viermii intestinali, în special oxiurile, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor”.

Cum se prepară ceaiul din pătrunjel

Ceaiul din pătrunjel se prepară infuzând o linguriță de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Se mai poate face și un decoct concentrat din frunze (două linguri la o cană cu apă). Acesta se folosește pentru uz extern pentru curăţarea tenului şi ca tonic al vaselor de sânge. Se aplică direct pe zona afectată, cu ajutorul unei bucăți de vată. Se fac și spălături vaginale antileucoreice cu decoct concentrat din seminţe de pătrunjel (două linguri la 100 ml apă).

Cum se prepară ceaiul din mărar

Decoctul din semințe de mărar poate alunga insomnia. Se prepară după cum urmează: se fierbe o linguriță de semințe într-o cană cu lapte. Se strecoară și se bea seara la culcare. Pentru celelalte afecțiuni se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Pentru restul afecțiunilor menționate se face o infuzie de seminţe preparată dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă și folosirea frunzelor de mărar și pătrunjel crude în prepatrate culinare.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com