Ceaiul verde de tip matcha: unul dintre cei mai buni antioxidanți

Frunzele de ceai verde conţin aşa-numiţii compuşi bioactivi, inclusiv antioxidanţii, care acţionează asupra organismului nostru în mai multe moduri benefice. Polifenolii de ceai verde, cunoscuţi drept catechine, sunt consideraţi responsabili pentru cele mai multe dintre beneficiile aduse sănătăţii de către ceaiul verde.

Epigallocatechin-3-galatul (EGCg) este cea mai abundenta catechina din ceaiul verde. EGCg este, de asemenea şi cel mai eficient antioxidant din ceaiul verde din punct de vedere al beneficiilor sale pentru sănătate. Este tot mai testat în ultimele decade pentru a-i fi mai bine înţelese abilităţile sale de combatere a îmbătrânirii celulare şi de combatere a cancerului.

Ceaiul verde de tip matcha – din ce zona provine cel mai bun ceai

Rezultatele multor studii arata în mod clar că EGCg şi alţi antioxidanţi ai ceaiului verde sunt toxici pentru celulele canceroase. Concentraţia de EGCg din ceaiului verde proaspăt recoltat variază în funcţie de modalitatea de cultivare şi de la o zonă de cultură la alta. Ceaiurile mai bogate în EGCg sunt în ordine crescătoare cele din China, Coreea şi mai ales în Japonia (zona Kyoto). De regulă, cel mai bun ceai din punctul de vedere al conținutului de EGCg este ceaiul verde de tip matcha, în care frunzele de ceai provin din culturi ecologice și sunt măcinate pentru a se obţine acea pulbere fină, caracteristică.

Ceaiul verde de tip matcha opreşte creşterea celulelor canceroase

Cancerul se formează atunci când unele celulele ale corpului nu îşi mai menţin ciclul normal de diviziune, creştere şi moarte. Încep să se dividă şi să crească necontrolat, fapt care duce la apariţia tumorilor şi a metastazelor. Există tot mai multe dovezi care sugerează proprietăţile chimiopreventive ale pulberilor de ceai verde sau ale extractelor catechinice din ceai. Cea mai mare parte a acestor proprietăţi chimiopreventive par a fi datorate EGCg. Acesta provoacă oprirea creşterii mai multor tipuri de celule tumorale.

Ceaiul de iasomie elimină stresul. Ce alte beneficii mai are

Ceaiul verde de tip matcha, util în mai multe feluri de cancer

În urma unor cercetări ample s-a demonstrat că EGCg ucide mai multe tipuri diferite de celule canceroase şi prin declanşarea activităţii aşa-numitelor proteine „pro-mortale”. Studiile preclinice au arătat că EGCg ar putea inhiba proliferarea şi induce moartea celulelor canceroase. S-a observat prin studii că are acest efect în cazul cancerelor din zona capului şi gâtului, pulmonare, de prostată, de sân, ale sarcomului osteogen, carcinomului epidermoid, carcinomului laringian scuamos, carcinomului nasofaringian, carcinomului renal, tumorilor intestinale şi colo-rectale, pancreatice şi gastrice.

Probleme cu ficatul? Ceaiul de anghinare te salvează!

Ce spun specialișitii despre ceaiul verde de tip matcha

Multe dintre beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde au făcut ca această băutură să devină tot mai populară și în lumea occidentală. Antioxidanţii pe care îi conține ceaiul verde şi, în mod specific, EGCg (Epigalocatequin-3gallate-ul) sunt recunoscuţi pentru proprietăţile lor atât în prevenirea apariţiei celulelor canceroase, cât şi pentru încetinirea sau oprirea diviziunii lor. Ba chiar, în unele situaţii EGCg-ul poate produce şi un efect prooxidativ care aduce distrugerea acestora. Peste 90% dintre cancere sunt cauzate de mediul de viaţă, iar cel mai important dintre factorii ambientali implicaţi în geneza şi dezvoltarea cancerului – prin prisma expunerii totale a populaţiei – este dieta. Însă, pe de cealaltă parte, tot dieta ne pune la dispoziţie şi o multitudine de molecule care au efect anticarcinogenetice dintre care face parte şi EGCg, o minune a naturii. De aceea recomand consumul zilnic de ceai verde de tip matcha, explică cercet. Dr. Horaţiu Albu, master în biologia moleculară.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com