Datorită compoziției sale chimice deosebite, ceaiul de sunătoare este benefic în numeroase afecțiuni. Principala sa calitate este de a lupta cu ”boala secolului XXI”. ”Extractele pe bază de sunătoare au acţiune uşor antidepresivă”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Această calitate este dată de ”hypericină, substanță care combate stresul și are acțiune sedativă”.

Citește și: 4 băuturi antistres care nu îți amenință greutatea

Ceaiul de sunătoare. Acțiune antivirală și antibacteriană

Dr. farmacist Ovidiu BojorAcţiunea terapeutică a extractelor pe bază de sunătoare se rezumă la: antibacteriană, antidepresivă (prin blocarca resorbţiei de serotonină la nivelul receptorilor postsinaptici), antiinflamatoare, antivirală, astringentă, hepatoprotectoare şi sedativă. Acțiunea antibacteriană ajută la combaterea a numeroși germeni gram pozitivi şi gram negativi: Escherichia coli, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans. Acționează antiviral împotriva virusurilor Epstein-Barr, gripal de tipul A şi B, virusul stomatitelor veziculare. Extern, ca unguent, dă rezultate bune în plăgile infectate, arsuri de gradul l şi II, dureri musculare şi dentare.”

Ceaiul de sunătoare. Indicații:

Pentru uz intern:

– colite,

– colecistopatii,

– stări depresive,

– infecții bacteriene sau virale,

– afecțiuni ale ficatului.

Pentru uz extern:

– plăgi purulente,

– arsuri,

– dureri musculare și dentare.

Alte beneficii ale ceaiului de sunătoare:

– combate anxietatea și labilitatea psihică,

– reduce severitatea simptomelor sindromului premenstrual,

– ajută în cazul în care vrei să scapi de o dependență în perioada de sevraj,

– reglează activitatea hormonală,

– previne cancerul,

– previne infecțiile,

– reduce inflamațiile.

Cum prepari ceaiul de sunătoare

Farmacistul recomandă să faci o infuzie din două linguriţe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi de ceai de sunatoare. Se mai poate face și o infuzie concentrată obţinută din două linguri plantă la o cană cu apă. Din aceasta, se iau câte două linguri după mesele principale. În plus, în prezent, există numeroase preparate standardizate pe bază de sunătoare (capsule sau tincturi). Acestea se folosesc conform indicațiilor din prospect. Pentru uz extern, se face o infuzie din două linguri de plantă la o cană cu apă. Cu acest ceai se pot face băi la lighean pentru zona afectată sau gargare. Pentru plăgi și arsuri se recomandă și uleiul de sunătoare.

Contraindicaţii ale ceaiului de sunătoare

Cu toate efectele benefice, prepartele pe baza de sunătoare au și contraindicații. ”Pot produce neplăceri gastrice, în special în cazul în care se administrează pe stomacul gol. Sunt total interzise în timpul sarcinii. Pot provoca sângerări sau avort spontan. În ceea ce priveşte interacţiunea cu alimentele, în timpul administrării preparatelor cu sunătoare se vor evita: berea, brânzeturile fermentate, marinata de peşte (în special de heringi), vinul, grâul încolțit şi drojdia alimentară. Nu bea ceai de sunătoare dacă iei medicamentel inhibitoare de M.A.O. În acest caz, chiar o infuzie de sunătoare poate produce stări convulsive uşoare şi febră. Preparatele pe bază de sunătoare pentru uzul intern sunt antagoniste efectelor rezerpinei. Nu se recomandă nici în cazul folosirii Cyclosporinei, anticonvulsivelor şi digitalicelor (utilizate în tratamentul bolilor cardiace)”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.co,