Ceaiul de gălbenele ”stimulează sistemul imunitar în cazul infecţiiior virale. Extractele liofilizate din florile marginale, în concentraţie de 0,1-0,25%, inhibă dezvoltarea slafilococului auriu Oxford, Eschcrechia coli şi Candida albicans”, observă dr. farmacist Ovidiu Bojor. Specialistul recomandă ceaiul de gălbenele ”pentru stimularea secreţiei biliare, ca emenagog şi pansament gastric. Extern, se folosește în inflamaţiilc cavităţii bucale şi ale mucoasei faringiene. Se recomandă, de asemenea, în inflamaţiile dcrmice şi ale mucoaselor, în vânătâi, contuzii, furunculoze, eczemc şi parazitoze”.

Citește și: În ce boli te ajută banalele gălbenele

Cum se prepară ceaiul de gălbenele

Pentru uz intern, se face o infuzie din flori: o lingură la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Extern, se folosește o infuzie concentrată din 30 g plantă la litru. Se folosește pentru spălături vaginale și comprese pe suprafețele lezate. Din frunze se face infuzie de 30 g la litru. Ceaiul de gălbenele preparat astfel se folosește pentru comprese și cataplasme în inflamaţii oculare, arsuri, plăgi, degerături.

Ceaiul de gălbenele. Contraindicaţii

Ceaiul de gălbenele nu prezintă contraindicații. Nu are nici interacţiuni cu altc medicamcnte şi nici restricţii în graviditatc sau alăptare.

Ceaiul de gălbenele, folosit în infecții

Extractul de gălbenele ajută la combaterea bacteriilor și oprește dezvoltarea lor. Este folosit pe scară largă și în infecții oculare. În medicina tradițională, se folosea ceai de gălbenele pentru a trata infecțiile oculare. În prezent, s-a dovedit că poate fi periculoasă aplicarea pe ochi a produselor preparate în casă. Ar trebuie să folosești doar produse standardizate și avizate de Ministerul Sănătății. Tratamentul empiric poate înrăutăți starea de sănătate. Totodată, mai poți bea ceai de gălbenele care îmbunătățește imunitatea în general și ajută la tratarea infecțiilor.

Ceaiul de gălbenele și obligeană, împotriva Helicobacter pylory

Ceaiul de gălbenele și obligeană poate fi un adjuvant în tratamentul bacteriei Helicobacter pylory, care cauzează ulcerul. Consumă zilnic o cană de ceai de obligeană și două căni de ceai de gălbenele. Ceaiul de obligeană se prepară ca macerat într-o jumătate de litru de apă rece din două-trei linguriţe de rădăcini uscate timp de 12 ore. Se lasă de seara până dimineața. Se încălzeşte uşor a doua zi şi se consumă câte jumătate de pahar, cu 20 de minute înainte de mese.

Ceaiul de gălbenele împotriva candidozei

Pentru candidozele bucale se recomandă gargară cu ceai de gălbenele (1 lingură de plantă la 300 ml de apă fierbinte, lăsată la infuzat 30 de minute). În cazul candidozei vaginale, ceaiul de gălbenele poate fi folosit pentru spălături vaginale o dată la două zile. Pot fi alternate cu spălături cu soluție de bicarbonat (3 linguri la un litru de apă), dar ar fi bine să întrebi medicul înainte. Folosește și unguent de gălbenele aplicat local. Calmează mâncărimile și împiedică dezvoltarea ciupercii.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com

Citește mai multe despre de ce e bine să bei ceai de galbenele