Ceaiul de coada-șorielului combate inflamațiile. Readuce echilibrul hormonal și ajută la vindecarea mastitei. Reduce hipertensiunea arterială. Poate vindeca mai repede rănile și reduce cicatricile. Află cum o poți folosi și tu de la dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Denumirea științifică a plantei coada-soricelului este Achillea millefolium. Vine de la numele legendarului erou Achile. Despre el se spune că era imbatabil pentru că fusese scăldat într-un amestec de ierburi magiceCoada-șorielului a fost folosită de grecii antici pentru a trata răniții pe câmpul de luptă. Chinezii au prețuit-o și o foloseau atât pentru a diverse afecțiuni, cât și pentru a ghici viitorul. Dr. farmacist Ovidiu Bojor observă că planta are o compoziție chimică atât de complexă încât se explică de ce are o acțiune farmacodinamică foarte variată.

Observațiile farmacistului despre ceaiul de coada-șorielului

Coada-șoricelului ”este antipiretică, diaforetică, antiinflamatoare, spasmolitică, tonic amară şi digestivă (părţile acriene ale plantei), hemostatică, hipotensivă şi emenagogă. De asemenea, a fost confirmată şi acţiunea coleretică (stimulează activitatea ficatului), precum şi cea antimicrobiană. Printre întrebuințările sale cele mai vechi se numără și tratarea rănilor. Facilitează coagularea sângelui și protejează de infecții. Poate calma durerea și ajută la cicatrizarea rănii”, scrie specialistul.

Ceaiul de coada-șorielului este antiinflamator

Efectul antiinflamator o recomandă în afecțiuni respiratorii, artrită și alte afecțiuni reumatismale. Totodată, datorită faptului că este un bun antiseptic și antispasmodic, poate calma durerile de burtă. Mai este indicat în intestin iritabil, diaree, flatulență, crampe stomacale. Pentru că reduce spasmele și relaxează musculatura abdomenului, poate fi folosit și în dureri menstruale.

Ceaiul de coada-șorielului aduce echilibrul hormonal

Folosirea în mod regulat a ceaiului de coada-șoricelului poate să ducă la echilibrare hormonală. Este emenagog, adică stimulează circulația sângelui în zona pelvisului, ceea ce poate aduce menstruația în caz de amenoree sau ciclu neregulat. Este de ajutor și în cazul mastitei care le afectează pe mamele care alăptează. Consumul de ceai de coada-șoricelului face sângele să circule mai bine și calmează inflamația sânilor. Proprietățile antisepticecontribuie la tratarea infecției.

Citește și: Coada-calului calmează durerile cauzate de o infecție urinară

Ce folosești din planta coada-șorielului

Inflorescențele recoltate în timpul înfloririi se recomandă în inflamaţii, ca antiseptic, ca protector împotriva radiaţiilor şi pentru cicatrizarea rănilor. Părţile aeriene ale plantei se recomandă în anorexii, ca tonic amar şi ca imunostimulant. Ele reduc timpul de coagulare a sângelui. De aceea, sunt indicate în afecţiuni hemoroidale, în menoragii şi alte hemoragii. Stimulează și secreția de bilă.

Cum prepari ceaiul de coada-șorielului

”Din inflorescențe se face infuzie dintr-o lingură la o cană cu apă. Se beau trei-patru căni pe zi. Tot cu această infuzie se splaă rănile sau se fac comprese. Pentru lipsa poftei de mâncare se prepară un decoct scurt (5 minute) din părţile aeriene ale plantei. Se folosește o lingură de lingură plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Acelaşi decoct se utilizează şi în hemoragii. În acest caz se beau patru-cinci căni pe zi”, explică dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Contraindicațiile ceaiului de coada-șorielului

”Ceaiul de coada-șorielului nu prezintă contraindicații, exceptând decoctul din planta întreagă, care stimulează secreţiile gastrice. Acesta este contraindicat în hiperaciditate şi ulcer gastric. La unele persoane poate produce alergie. Nu se recomandă în sarcină,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com

Află și de ce este bine să consumi ceai de cozi de cirese.