Ține infecțiile departe

Usturoiul este un adevărat izvor de sănătate. Ține infecțiile departe, iar, dacă ai răcit sau ai contractat viruși, te ajută să te vindeci mai repede. Mai puțin cunoscut este faptul că usturoiul ajută la scăderea tensiunii. Fluidifică sângele și poate preveni problemele cardiace.

Insomniile

De insomnii sau depresii ușoare tot plantele te pot scăpa. Foarte indicate pentru aceste afecțiuni sunt tincturile de păducel, valeriană, ciuboţica-cucului, sunătoare, lavandă, tei şi talpa-gâştii sau o combinație a acestora. Păducelul, valeriana, lavanda, ciuboţica-cucului, talpa-gâştei şi teiul au un efectul calmant şi, luate la culcare, dau un somn odihnitor, fără efectele adverse pe care le au somniferele de sinteză. Sunt bune şi pentru afecţiunile cardiace pe fond nervos. Sunătoare este un binecunoscut antidepresiv. Pentru această problemă, tinctura de sunătoare se poate lua fără altă combinaţie.

Astenia nervoasă

Pentru astenia nervoasă se recomandă siropul de cătină, dimineaţa şi la prânz. Se ia după gust, diluat cu apă. Este un foarte bun vitaminizant și energizant. Întărește imunitatea, iar persoanele care îl folosesc zilnic au o stare de optimism şi echilibru psihic. Este bun şi în stările de nervozitate. Dacă suferi de insomnii se recomandă să oeo seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare, 30 de picături diluate în apă dintr-una din tincturile de mai sus (în afară de sunătoare). Totodată, este bine să te plimbi, dacă ai posibilitatea, timp de 30 de minute în timpul zilei, pe lumină, în natură.

Iritabilitatea crescută

Valeriana este cu precădere indicată în afecţiunile cardiace cu substrat nervos, cum ar fi aritmiile şi palpitaţiile. Pe lângă tinctură, se mai poate administra şi sub formă de infuzie (o linguriţă la 200 ml de apă). Se bea treptat, cu înghiţituri mici în cursul unei zile sau seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare. În loc de ceai, mai poţi folosi şi pulbere de valeriană – câte un vârf de cuţit de trei ori pe zi. Tinctura de valeriană este eficientă şi în cazul cardiopatiei ischemice.

Sursa foto: 123rf.com