Dar fitoterapia nu se referă doar la leacuri băbești. Odată cu descoperirile științifice ale secolului XX, fitoterapia a ieşit din empirism. Nu mică le-a fost însă mirarea cercetătorilor, când pe baza analizelor chimice şi a testelor clinice, au confirmat în proporție de peste 80%, proprietățile farmacodinamice ale plantelor, întocmai cum erau prescrise de catre medicina populară.

Fitoterapia folosește peste 50.000 de plante

În lume, în fitoterapia traditionala se utilizează peste 50.000 specii vegetale diferite, din care 1.100 de specii studiate și 250 de specii sunt folosite la prepararea medicamentelor moderne. 25% din medicamentele moderne au la bază plantele. Punctul esențial în ceea ce privește substanțele active din plante îl reprezintă materia primă care trebuie să provină din culturi controlate, să poată asigura calitatea de la semințe până la planta matură și să se poată face selecția plantelor cu cea mai mare concentrație de substanță activă, precum și asigure aceeași cantitate de substanță activă indiferent ce șarja de produs vegetal este utilizată la extracția principiului activ.

Cum se prepară produsele fitofamaceutice standardizate

Produsele fitofarmaceutice trebuie aiba aceeasi eficacitate, siguranță și calitate ca și cele de sinteza. Standardizarea lor necesită un proces permanent de control și eforturi de menținere a calității. Este nevoie de peste 7 etape de control de la culegerea plantei și până la produsul finit. Din cauza faptului că fitoterapia nu este bine înțeleasă și, uneori, este practicată greșit, în prezent, există o adevărată luptă între medicina alopată şi fitoterapie. Medicina alopată (sau cel puţin o mare parte a reprezentanţior ei) sfidează atât terapiile naturale, cât şi pe practicanţii lor, fie că aceştia sunt medici sau au altă specialitate. Aceștia nu țin cont de faptul că fitoterapia este parte integrantă a medicinei alopate, multe substanțe care sunt folosite în preparatele farmaceutice sunt extrase din plante.

Sursa foto: 123rf.com