Ce este drenajul limfatic și care este rolul lui

Limfa este la fel de importantă ca și sângele. Rolul ei este să transporte substanțele nutritive la celule și să preia deșeurile rezultate din arderile celulare. Circulația ei este îngreunată de sedentarism, stres prelungit, afecțiuni cardiace, renale și endocrine, tulburări ale circulației sangvine. Acest fapt poate duce, în timp, la afecțiuni grave și, pe moment, persoana se poate simți obosită și lipsită de energie.

Ce este drenajul limfatic: Cel mai eficient mod de detoxifiere

Pentru a întreține circulația limfei, este esențial să faci mișcare. Mai poate ajuta un tip special de masaj: drenajul limfatic. Este un masaj blând, concentrat pe zona superficială a pielii, unde limfa este mobilizată din vase. Terapeutul maseur Florian Rădulescu susține că acesta este ”cel mai eficient mod de detoxifiere. A nu face periodic drenaj este ca și cum ai avea o casa superbă, cu mobil stil, dar în care nu ștergi niciodată praful”.

Beneficiile pe care le remarcă terapetul la pacienții săi sunt o stare generală de bine, dispariția inflamațiilor ganglionilor limfatici și reducerea semnificativă a edemelor limfatice.

Efecte pozitive

Dacă ai aflat ce este drenajul limfatic, probabil vrei să faci un masaj limfatic. Pentru asta, ar trebui să ai recomandare de la medicul de familie. ”Acesta îți cunoaște istoricul medical. Ar trebui să nu ai boli grave de inimă, epilepsie, boli de piele sau cancer, tromboze și flebite”, spune Florian Rădulescu.

”În plus, înainte de ședință trebuie să se hidrateze bine, să nu mănânce cu patru ore înainte și să nu bea alcool cu cel puțin 12 ore înainte. Nu este bine să îți programezi o ședință în perioada menstruală”, avertizează terapeutul. Printre efectele pozitive așteptate se numără întărirea sistemului imunitar, micșorarea valorilor colesterolului, intensificarea schimburilor nutritive din organism și eliminarea toxinelor.

Citește și: Masajul terapeutic este cel mai bun analgezic

Indicații pentru drenajul limfatic:

  • entorse, fracturi și tulburări circulatorii;
  • hematoame;
  • tulburări respiratorii;
  • afecțiuni reumatismale;
  • boli infecționase (gripă – în stadiul premergător, mononucleoză infecţioasă, sinuzite cronice). În cazul acestor afecţiuni se recomandă drenaj limfatic în afara puseelor;
  • insomnii și dureri localizate în diverse zone;
  • afecțiuni dentare (gingivite, paradontoză) etc.

 

Terapeut Florian Rădulescu Centrul Shakti, București

Terapeut Florian Rădulescu, Centrul Shakti, București

 De ce este drenajul limfatic recomandat sedentarilor

”Recomand persoanelor care au muncă de birou și stau 8-10 ore pe scaun și nu fac mișcare să facă o ședință de drenaj limfatic la 10-12 zile, intercalată cu masaje energizante. Și cei care au o activitate fizică mai accentuată, fac zilnic efort fizic și merg pe jos, ar beneficia de efectele unui astfel de masaj o dată pe lună. Dar aceste sfaturi sunt pentru persoanele sănătoase. Orice inflamare accentuată a ganglionilor trebuie controlată. Persoana va merge la medic pentru a se stabili cauza. Ar putea fi o infecție generată de o igienă precară a cavității bucale, a danturii sau cauzată de o alimentație nesănătoasă combinată cu un metabolism lent. Mai pot exista diverse alte cauze patologice. În funcție de recomandarea medicului, se vor efectua mai multe ședințe. În plus, este importantă și mișcarea, în special, înotul, pentru a activa sistemul limfatic.”

Sursa foto: usda / flickr.com