”Denumirea (chelatoterapia) vine din limba greacă, de la cuvântul „hela”, care înseamnă „clește” și sugerează acțiunea principală a terapiei: extrage metalele grele, toxice sau radioactive și surplusul de calciu, le transformă în compuși netoxici, care se elimină apoi ușor pe cale renală”, explică Dr. Codruț Țuțu, doctor în medicină generală, specialist în acupunctură și apifitoterapie.

Chelatoterapia în medicina alopată

În medicina alopată, chelatoterapia se practică o metodă similară de tratament pentru eliminarea metalelor grele din organism, numită chelatoterapie. În acest caz se administrează pe cale venoasă prin perfuzii acidul etilendiaminotetraacetic (EDTA), împreună cu diferiţi nutrienţi, sau pe cale orală acelaşi sau alt tip de agent chelator.

Tradițional, se folosește acupunctura

În medicina tradițională, metodologia în care constă chelatoterapia implică stimularea anumitor centri energetici prin acupunctură, după care se aplică tampoane îmbibate cu extracte din plante medicinale care conțin nutrienți și substanțe bioactive. Acestea vor ajuta la purificarea sângelui și detoxifierea organismului. În paralalel, se administrează diferite tratamente fitoterapeutice, în funcție de afecțiunile bolnavului.

De câte ședințe de chelatoterapie este nevoie

Pacientul ar terbui să treacă printr-un număr între 50 și 100 de astfel de proceduri, aplicate din trei în trei zile pentru ca tratamentul să aibă succes. Terapia durează de la câteva luni la doi ani (în cazuri foarte grave), cu una-două ședințe pe săptămână. ”Specialiștii în medicină tradițională o utilizează pentru dizolvarea pietrelor de orice mărime, oriunde ar fi localizate în organism și pentru refacerea vaselor sangvine. Originile acestei terapii se regăsesc în medicina tradițională a Egiptului Antic”, specifică dr. Codruț Țuțu.

Sursa foto: 123rf.com