Fructele de cătină conțin substanțe antioxidante și ajută corpul să elimine radicalii liberi, responsabili de numeroase boli de temut și de îmbătrânirea precoce. Pentru că are aceleași calități extraordinare ca ginsengul, a fost denumită ginsengul românesc.

Produse din cătină preparate în casă

Poți culege, dar și face singură preparate din gingengul românesc. Siropul de cătină se prepară la rece dintr-o parte de fructe zdrobite și trei părți de miere. Se ține la frigider și se iau trei linguri pe zi. Se pot amesteca cu apă. Fructele curățate pot fi conservate în miere. Se iau două linguri pe zi, înainte cu un sfert de oră de masa de dimineață și de prânz. Au același efect antioxidant și ca sucul de goji.

Cum usuci boabele de cătină

Pentru a usca boabele de cătină se așază pe o tavă în cuptorul încins la 100 de grade, fără a închide ușa lui. După aceea, temperatura se coboară la 50 de grade și se lasă până se usucă fructele. După ce s-au răcit se dau prin râșnița de cafea. Se ia câte o linguriță de pulbere de trei ori pe zi înainte de masă. Ultima se administrează înainte de ora 17. Se ține sub limbă 10-15 minute înainte de a o înghiți. Atenție, nu trebuie să consumi produse cu cătină seara pentru că pot da insomnie. Dacă nu îți place așa, poți face ceai (infuzie dintr-o linguriță de pulbere la o cană cu apă fierbinte. Ceaiul se consumă dimineața pe stomacul gol. Are efectul energizant al cafelei.

Plante medicinale românești care au același efect ca plante minune exotice scumpe

Unde poți găsi ginsengul românesc

Cătina este foarte răspândită în țara noastră și ușor de găsit. Crește pe dealuri, în pământ nisipos sau chiar în zone pietroase, dar și la câmpie. De multe ori, este plantată ca gard viu.

Citește și: Ce plante medicinale poți culege în vacanță

Sursa foto: 123rf.com