Atunci când culegi plantele medicinale, ține cont de câteva reguli pentru a găsi și la anul și a lăsa și alți oameni să se bucure de ele.

Reguli de respectat atunci când culegi plantele medicinale

Dacă sunt doar câteva plante răzlețe, nu le recolta pentru că vei limita posibilitatea de a se extinde și perpetua. Nu fi lacomă atunci când culegi plantele medicinale. Nu lua foarte mult, ci doar cât crezi tu că vei folosi.

Atunci când culegi plantele medicinale, ține cont și de câteva reguli pentru a păstra calitățile lor tămăduitoare. Este bine să culegi plantele înainte de ora 15 și să le usuci cât mai repede pe hârtie curată, la loc ferit de lumină. Ai mai jos câteva plante care ar fi bine să se afle în farmacia verde a casei tale. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți explică cum le poți folosi.

Citește și: Cele mai uzuale plante bune pentru sănătate – ce nu știai despre ele

Când culegi plantele medicinale: Coada calului – Equisetum arvense

Unde găsești planta și o poți culege:

Creşte din zona de câmpie până în cea montană pe locuri umede şi ca buruiană. Se utilizează tulpinile.

Acțiune: Este indicată în caz de amigdalită, gingivită, otită, artrită, afecțiuni ale prostatei, colici renale, hemoroizi, artrite, reumatism, stări depresive, slăbiciune generală, cancer mamar, genital, de colon, pancreatită, inflamații ale uterului, cistită, pietre și nisip la rinichi, erupții cutanate, dermatoze, insuficiență respiratorie; astm, crampe nervoase la stomac.

Uz intern: se lasă la infuzat timp de 15-20 de minute două lingurițe de plantă la o cană de apă fierbinte. Se beau trei căni pe zi. Alternativ, se poate lua tinctură: doi-patru ml de trei ori pe zi.

Uz extern: se lasă 100 g de plantă în apă fierbinte timp de o oră, după care se adaugă în apa din cadă.

Citește și: Cele mai bune ceaiuri pentru tuse recomandate de Ovidiu Bojor

Când culegi plantele medicinale: Roiniță (Melissa officinalis)

Unde o găsești:

În flora spontană, mai ales în regiunile din sudul şi vestul țării, prin locuri uscate, pietroase, păduri de stejar, în luminişuri, poieniţe, pajişti.

Acțiune:

Frunzele au acțiune sedativă, analgezică și antiinflamatoare. Se utilizează pe scară largă ca tranchilizant în insomniile de origine nervoasă, dar și în tulburările funcționale gastrointestinale, pentru că sunt digestive, relaxează musculatura stomacului, intestinului și uterină, favorizează eliminarea gazelor intestinale. Dau rezultate bune și în stări de neliniște și iritabilitate. S-a mai constatat că sunt și un bun antiviral în caz de Herpes simplex.

Uz intern: sub formă de infuzie preparată din una-două linguri de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, după masă. Seara, înainte de culcare, se mai poate bea o cană cu ceai de roiniță, îndulcită cu miere.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com