Cactusul Nopal (denumit științific Opuntia) este utilizat ca aliment. Se servește în salate și este foarte bogat în fito-nutrienți și fibre alimentare. Ajută la reducerea colesterolului și scade nivelul de glucide în sânge. Astfel, poate preveni bolile cardiovasculare și diabetul. Fructele se găsesc și la noi în comerț. În plus, la magazinele cu produse naturale poți cumpăra suc din frunze de cactus.

Citește și: Te-ai întrebat cum supraviețuiește cactusul în deșert?

Cactusul Nopal previne bolile de inimă

Fruzele de cactus Nopal au efect de scăderea colesterolului, constată și studii medicale ale cercetătorilor austrieci și francezi. Aceștia din urmă au verificat efectul asupra a 68 de femei. După un consum zilnic timp de patru săptămâni, au văzut o scădere a nivelului LDL și al trigliceridelor. De aceea, sucul din frunze de cactus poate preveni accidentele vasculare cerebrale și bolile de inimă.

Cactusul Nopal poate ajuta la tratarea cancerului

Flavonoidele și fenolii, două componente ale cactusului nopal, sunt excelenți antioxidanți. Aceștia protejează celulele de efectul negativ al radicalilor liberi. Pot preveni sau ajuta la tratarea cancerului și al bolilor vasculare. În plus, încetinesc creșterea celulelor maligne în colon, ficat, sân și în zona prostatei, fără să aibă efect negativ asupra celulelor sănătoase.

Citește și: Tehnica ganglionului santinelă salvează vieți în stadiile incipiente ale cancerului de sân

Cactusul Nopal îmbunătățește digestia

Consumul fructelor de cactus Nopal îmbunătățește digestia. În plus, fiind sărac în calorii, contribuie la scăderea în greutate. Conține 17 aminoacizi, dintre care 8 esențiali, alături de numeroase vitamine și minerale. Pe de altă parte, are doar 16 calorii la 100 de grame. Ajută și la combaterea celulitei, în timp ce grăbește eliminarea excesului de lichide din corp. Acest aliment bogat în fibre îmbunătățește funcționarea întregului sistem digestiv.

Cactusul Nopal protejează celulele creierului

Unul dintre flavonoizii pe care îi conține cactusul Nopal este considerat un neuroprotector important. Acesta poate preveni îmbătrânirea prematură a celulelor nervoase. De aceea, poate fi un factor adjuvant pentru tratarea unor afecțiuni cum sunt demența senilă și Alzheimerul.

Citește și: Cele mai bune alimente care întrețin sănătatea creierului

Cactusul Nopal reduce inflamația

Cactusul nopal este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Este indicat în caz de dureri musculare, gastrointestinale și inflamații ale arterelor. Conține o substanță care previne umflarea excesivă a țesuturilor și tumefierea lor. În plus, acționează ca analgezic. Combate edemele și restricționează migrarea leucocitelor.

Cactusul Nopal este bogat în vitamine și minerale

Fructele de cactus Nopal sunt bogate în vitaminele C și E. Conțin minerale precum potasiu, calciu, fier. Acestea reglează nivelul colesterolului și întăresc sistemul imunitar. Un fruct de cactus are aproximativ 88 miligrame de magneziu, adică acoperă aproape un sfert din necesarul zilnic al unui adult. De aceea, consumul acestor fructe contribuie la protejarea sistemului osos și vascular, reglarea tensiunii arteriale și stimularea sistemului nervos și muscular.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com