Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie, homeopatie şi alergologie, ne-a explicat cum bolile autoimune pot fi tratate prin remedii naturale. Ar trebui să fim foarte atenți la modul de viață care, alături de predispoziția genetică, este un factor determinant în declanșarea unor afecțiuni de acest tip.

Citește și: 7 factori care declanșează bolile autoimune

Factori agravanți pentru bolile autoimune

Bolile autoimune pot fi tratate prin remedii naturale, dacă suntem atenți și înlăturăm factorii agravanți. Aceștia sunt:

  • Stresul este un factor foarte puternic care poate declanșa o boală autoimună.
  • Consumul de substanțe toxice, în special fumatul introduce în organism radicali liberi care au un efect de scădere a unor limfocite responsabile cu frânarea sistemului imunitar după încheierea unei „misiuni”, astfel încât și după ce a fost înlăturat „agresorul” (de exemplu un virus) acționează în continuare.
  • Regimul alimentar bogat în grăsimi și prăjeli sau tip fast-food poate slăbi și el reacția organismului.
  • Anumite tratamente medicamentoase – mai ales vaccinurile și unele adjuvante pe care le conțin pot avea efecte imunostimulatoare extrem de puternice și nespecifice. Atunci pot declanșa o boală autoimună.
  • Există și infecții virale sau bacteriene care declanșează procesul autoimun (ex. virusul Epstein-Barr).

Citește și: Antibiotice naturale recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor

Bolile autoimune pot fi tratate remedii naturale. Care sunt substanțele de ajutor sistemului imunitar:

  • antioxidanții, în special zincul și seleniul, dar și resveratrolul, cătina, vitaminele C și E;
  • extractul de coacăz negru, extractul din muguri de plop negru;
  • acizii grași esențiali de tip omega 3 – au efect bun în special în lupus (consumul de aproximativ 2 grame pe zi de acizi omega 3 are efect de prevenire a declanșării lupusului);
  • plantele cu efect antiinflamator sunt indicate în tratarea poliartritei reumatoide. Printre acestea se numără extractul de salcie sau cel de ardei iute, care sunt antiinflamatoare și analgezice. Se administrează intern cu măsuri de precauție la pacienții cu gastrită sau hemoroizi pentru că pot agrava.
Dr. Rareș Simu, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Dr. Rareș Simu, Centrul pentru Sănătate și Viață Armonia

Bolile autoimune pot fi tratate remedii naturale. Sistem imunitar trebuie antrenat

„Există tratamente naturale care se adresează sistemului imunitar și care caută să regleze mecanismele prin care acesta își desfășoară activitatea. Astfel, nu mai apar dereglări prin care el să nu-și mai recunoască propriile structuri. În caz contrar, celulele de apărare nu mai recunosc propriul organism și îl atacă la fel ca pe un agresor extern. La un om sănătos, sistemul imunitar este „educat” sau antrenat să-și recunoască propriile celule și nu atacă decât propriile celule denaturate – cum ar fi cele canceroase. Pentru a restabili sănătatea, aș recomanda tuturor antioxidanții, iar pentru fiecare afecțiune, dar și pentru fiecare pacient în parte ar trebui să existe o schemă proprie, adaptată nevoilor specifice în care să fie incluse și remedii homeopate. Se mai face tratament și în funcție de acutizări și de organele afectate.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com