Scandinavii se scaldă în râuri reci după saună, iar romanii au construit complexe uriașe în care oamenii veneau să facă baie nu doar pentru igienă, ci și pentru a se trata de diverse afecțiuni. Dacă se adaugă anumite plante medicinale, acestea pot fi de folos în anumite boli.

Citește și: Ce ajută la dureri de oase? Fizioterapia face minuni uneori

Ce boli tratează terapia cu apă. Afecțiuni dermatologice și reumatismale

Trebuie să ții cont de faptul că băile fierbinți nu sunt benefice pentru că supun corpul unui șoc termic și pun inima la încercare. Dar băile calde la o temperatură potrivită de aproximativ 36-38 °C, induc o stare de relaxare și pot ajuta la tratarea anumitor afecțiuni. Statul în cadă îmbunătățește stare a de spirit. Băile în care s-au adăugat uleiuri esențiale sunt de ajutor în caz de psoriazis și alte afecțiuni dermatologice. Apa caldă calmează durerile cauzate de reumatism.

Citește și: Cum poate ajuta ozonoterapia în tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale

Băi cu uleiuri esențiale și plante medicinale

”În fitobalneologie, uleiul esenţial de brad alb se utilizează sub diferite forme de preparare. Principalele sale acţiuni sunt: analgezic, expectorant, antitusiv, deodorant, stimulant, tonic şi revulsiv. Crenguțele de brad în combinaţie cu alte plante aromatice (cimbru, sovârv, muşeţel, flori de tei) se folosesc pentru o baie caldă, indicată celor care suferă de afecțiuni reumatice, pulmonare, oboseală cronică sau se plâng de un miros corporal neplăcut. 300 g amestec de plante se infuzează în 5 litri de apă care se pune fierbinte în cada de baie. Se stă 15-20 de minute. În acelaşi scop, se pot utiliza și mugurii sau crenguţele de molid sau de pin. Nu s-au semnalat contraindicații,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și: Aromaterapia și uleiurile esențiale pot reduce anxietatea

Contraindicații și precauții

Terapia cu apă esrte excelentă din multe puncte de vedere, dar există și contraindicații. Persoanele cu afecțiuni cardiace ar trebui să evite băile calde și sauna. Dacă suferi frecvent de infecții urinare, evită băile pentru că poți favoriza contactul cu bacteriile. În acest caz, este mai bine să faci doar duș.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com