Dacă îl consumi zilnic, dar cu moderație, vei gusta și tu din beneficiile vinului. Poate preveni bolile de inimă, anumite tipuri de cancer și încetinește evoluția bolilor degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. Chiar dacă are proprietăți miraculoase, trebuie consumat în cantitate mică, altfel, efectul poate fi invers. Se recomandă ca bărbații să nu bea mai mult de 300 ml pe zi, iar femeile, nu mai mult de 150 ml, asta în caz că nu există contrauindicații.

Antioxidant puternic

Substanța minune pe care o conține vinul (mai ales cel roșu), resveratrolul, este un excelent antioxidant. Acesta ajută la eliminarea radicalilor liberi, care pătrund în organism prin mâncare sau din aerul poluat, despre care se știe că pot cauza cancer. Studiile despre beneficiile resveratrolului s-au concentrat pe beneficiile aduse de cantități mult mai mari decât ar putea avea un pahar de vin. Chiar și în concentrația aceasta, vinul ajută la reducerea „colesterolului rău” și previne depunerea ateroamelor pe pereții vaselor de sânge, proces care duce, în timp, la ateroscleroză. În plus, în studiile făcute pe animale, s-a arătat că resveratrolul scade incidența tumorilor maligne.

Contraindicațiile vinului

Totuși, tratamentul cu vin nu este chiar pentru toată lumea. Anumite boli pot fi agravate prin consumul lui. În următoarele situații, este contraindicat:

  • Valori mari ale trigliceridelor (o formă de grăsime în sânge). Vinul le poate crește mai mult, ceea ce poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi diabetul;
  • Risc crescut de a face cancer la sân: studiile arată că alcoolul poate crește nivelul de estrogen din sânge, ceea ce poate mări acest risc;
  • Migrene: vinul poate fi un declanșator al acestora;
  • Obezitate: vinul are un conținut ridicat în calorii, fără a fi nutritiv.

De aceea, este important să îți întrebi medicul pentru a verifica dacă nu cumva ar trebui să limitezi consumul de vin sau să îl eviți.

Sursa foto: 123rf.com / goodluz