Chiar și în cazul cancerelor avansate, neoperabile beneficiile dietei în lupta cu cancerul nu sunt mici. Unele diete pot contribui la prelungirea duratei de supraviețuire a pacientului. Beneficiile dietei în lupta cu cancerul apar mai ales în dieta imunonutrițională și ketogenică.

Citește și: Adevăr și mit despre tratamentele naturale anticancer

Beneficiile dietei în lupta cu cancerul. Bazele științifice

Există factori dietetici atât pro-carcinogenetici care intervin în geneza cancerului, dar și unii care îi încurajează dezvoltarea și progresia prin acțiuni pe răspunsul inflamator, diferențierea celulară, apoptoza, progresia în ciclul de diviziune celulară, repararea alterărilor ADN”, spune cercet. dr. Horațiu Albu, master în biologia și genetica moleculară a cancerului.

Citește și: Grăsimile monosaturate – de ce sunt bune pentru organism și unde le găsim

Beneficiile dietei în lupta cu cancerul. Tratamentele actuale pentru cancer

În prezent, tratamentele aplicate pacienților cu cancer au la bază, în majoritatea cazurilor, cel puțin inițial, terapiile tumoricide standard. Acestea sunt aplicate pentru îndepartarea tumorii și distrugerii celulelor canceroase din organismul pacientului.

De asemenea, sunt incluse terapii de susținere pe diverse căi a pacientului. În ultimii zece ani există un interestot mai mare al multor specialiști pentru pentru tratamentul suportiv, dar și cel terapeutic nutrițional al pacientului cu cancer.

Citește și: Cum alegi un specialist în terapii alternative dacă ai cancer

Beneficiile dietei în lupta cu cancerul.Dieta neutropenica și necesitatea ei

O dietă neutropenică este recomandată atunci când numărul neutrofilelor scade sub 1000 sau 500/mmc. Scopul este protejarea de infecțiile bacteriene sau alte organisme patogene care ar putea intra în corp prin alimente.

În acest sens, se recomandă evitarea legumelor și fructelor nepreparate bine termic, sucurile de fructe nepasteurizate, carnea, peștele și ouăle crude, lactatele nepasteurizate, apa numai de la robinet. Nu există dovezi extrem de clare care demonstreze alimentele aduc bacteriemia. De aceea, o astfel de dietă nu ar trebui sa fie impusa pacientului cu cancer”, explica Cercet. dr. Horațiu Albu.

În urma studiilor efectuate, aceasta dietă a avut efecte minime în cazul pacienților cu neutropenie. Sunt necesare cercetări amănunțite, pentru a justifica faptul trebuie sa fie obligatorie pentru astfel de pacienți.

Citește și: Dieta DASH, cea mai bună dietă de slăbit. De ce o recomandă specialiștii

Principalele modalități de ameliorare micronutrițională a dietei neutropenice atunci când ea este indicată din spital sunt suplimentarea cu produse pur microbiologice. Prin fierberea alimentelor, acestea își pierd din conținutul de vitamina C. De asemenea, acest proces anihilează calitatea probiotică a alimentelor. Este nevoie de sucuri de legume pasteurizate după ce au fost în prealabil supuse fermentației lactice și Vitamina D3 care are importante efecte imunomodulatoare și antimicrobiene este saracă în astfel de diete”, completeaza specialistul.

Beneficiile dietei în lupta cu cancerul. Rolul imunonutriției și schema recomandată

Imunonutriția se refera la studiul efectelor nutrientilorasupra inflamatiei, formarii celulelor albe ale sngelui, formarii de anticorpi și rezistenta la boli. Schema imunonutrițională prezentată pentru reducerea probabilității de apariție a unei astfel de probleme de imunitare pe parcursul tratamentului este destul de simplă. Constă în adăugarea la alimentația pacientului a unor variante ce conțin multivitamine, zinc, scorțițoară, ulei de in, ulei extravirgin de nucă de cocos etc.

Citește și: Julia Louis-Dreyfus , vedeta din serialul „Seinfeld“, primul interviu după ce a învins cancerul: „Am fost îngrozită până în măduva oaselor”

Beneficiile dietei în lupta cu cancerul. Rolul dietei ketogenice pe perioada tratamentului tumoricid

Se ia tot mai frecvent în discuția teoretică dar și în implementarea clinică anumite tipuri de diete ketogenice. Rolul acestora este acela de a destabiliza celula canceroasă aflată sub „bombardament” tumoricid prin diminuarea fluxurilor de nutrienți energetici precum glucoza, glutamina, etc. În schimb celulele normale sunt alimentate, acestea putând evolua fără probleme într-o stare de cetoză ușoară”, afirmă Cercet. dr. Horațiu Albu.

Tot mai multe sunt cercetările, studiile științifice dar și experiența acumulată în multe clinici care ne arată un anumit tip de dieta ketogenică este benefică pacienților cu cancer. Reduce disponibilitatea glucozei în țesuturi, dar alimentează celulele normale prin acizi grași sănătoși și anumite proteine. Poate fi prescrisă și utilizată, în cure scurte la pacientul oncologic supus chimioterapiei citotoxice sau radioterapiei. Aceste cure scurte par a aduce potențiale beneficii asupra cărora comunitatea științifică se va edifica în următorii ani.

Afla mai multe despre ce inseamna dieta keto si meniul recomandat pentru ea

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com