Mierea de albine a fost folosită ca îndulcitor natural cu mult înainte ca zahărul să devina disponibil. Oamenii au utilizat mierea pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice din cele mai vechi timpuri. Aceasta conține vitamine, enzime, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu.

Citește și: Beneficiile colivei pentru sănătate sunt uimitoare. O poți consuma pe post de desert, mai des!

Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de miere: Atenuează alergiile

Mierea are efecte antiinflamatorii. Poate calma și tusea. Se pare poate reduce, de asemenea, simptomele alergiei sezoniere. Cu toate ca nu există studii clinice care dovedesc eficacitatea sa, fitoterapeuții susțin mierea acționează ca un vaccin natural. Acesta conține mici cantități de polen. În cazul în care organismul este expus la cantități moderate, ea poate declanșa un răspuns imun care produce anticorpi la polen. Dupa expunerea repetată, ar trebui să se construiască acești anticorpi și organismul ar trebui să se obisnuiască cu prezența lor. În acest fel, este eliberată mai puțină histamină. Poți încerca păstura în combinație cu mierea de salcâm.

Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de miere: Sursă naturală de energie

Mierea este o excelentă sursă de energie conținând doar 17g de carbohidrati per lingura. Acest zahăr natural neprelucrat – fructoză și glucoză – intră direct în fluxul sangvin și poate oferi un impuls rapid de energie. Creșterea nivelului de zahăr din sânge acționează ca o sursă de energie pe termen scurt pentru antrenament.

Citește și: Beneficiile uimitoare pentru sănătate ale semințelor de pepene

Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de miere: Ajută memoria

Nectarul dulce este bogat în antioxidanți care pot ajută la prevenirea leziunilor celulare și asigură buna funcționare a creierului. Un studiu publicat în 2011 a reliefat faptul o lingură pe zi de miere de albine poate stimula memoria femeilor aflate la menopauză și poate oferi o terapie alternativă pentru declinul intelectual legat de hormoni. După patru luni de consum a 20g de miere pe zi, femeile au fost mai susceptibile de a avea o mai bună memorie pe termen scurt, decât cele care au luat pastile cu hormoni. Capacitatea mierii de a ajuta organismul să absoarbă calciul ajută la menținerea sănatății creierului.

Citește și: Mierea, un deliciu sănătos!

Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de miere: Antitusiv natural

O tuse persistentă poate fi calmată cu ușurință cu două lingurițe de miere. Copiii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani cu tuse pe timp de noapte din cauza răcelii au primit doua lingurițe de miere cu 30 de minute înainte de culcare, iar efectele au fost pozitive. Spray-ul de gat cu propolis contribuie la menținerea sănatății căilor respiratorii superioare, la creșterea rezistenței și a capacității de adaptare a organismului pentru sezonul rece.

Citește și: Ceaiul de pătrunjel cu lămâie și miere – ce efect are asupra sănătății

Beneficii uimitoare pentru sănătate ale consumului de miere: Oferă un somn liniștit

Mierea poate fi un ajutor pentru tratarea insomniei. Mierea provocă o creștere și eliberare a serotoninei – un neurotransmițător care îmbunatățește starea de spirit. Organismul transformă serotonina în melatonină, un compus chimic care reglează durata și calitatea somnului. De asemenea mierea conține mai multi aminoacizi, inclusiv triptofan, care este frecvent asociat cu reglarea somnului.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com