Află cum să prepari băuturi sănătoase și delicioase pentru Revelion. Sunt bune și pentru a-ți servi oaspeții, dar și pentru a trata diverse afecțiuni și neplăceri. Primește-ți oaspeții cu o cafea Oshawa la începutul unei nopți de petrecere. Vinul și țuica fiartă sunt chiar sănătoase și indicate în această perioadă pentru a preveni răcelile de sezon. Bineînțeles, trebuie băute cu măsură și evitate de cei care au interdicție să bea alcool. Pentru digestie, dr. farmacist Ovidiu Bojor îți recomandă afinata și un ceai cu totul special.

Băuturile dulci din timpul sarcinii pot crește riscul de astm la copii

Băuturi sănătoase și delicioase pentru Revelion. Cafeaua Oshawa

Autorul acestei rețete este George Oshawa, renumit pentru dieta cu cereale integrale care îi poartă numele. „Cafeaua” Oshawa este indicată pentru a mări puterea de concentrare și capacitatea de a face efort. Efectele de stimulare sunt puternice, fără a agresa și a epuiza, totuși, organismul, așa cum o fac alte energizante. Pentru a o pregăti, se prăjesc pe o tablă încinsă o lingură de boabe de năut, o lingură de boabe de fasole roșie, o lingură de boabe de orz. Se macină totul în râșnița de cafea. După aceea, se adaugă trei linguri de cicoare prăjită și măcinată. Băutura se prepară dintr-una sau două lingurițe din acest amestec la o ceșcuță (100 ml) de apă clocotită. Se lasă să fiarbă la foc mic trei până la cinci minute.

Mituri despre băuturile preferate pe care nu ar trebui să le mai credem!

Băuturi sănătoase și delicioase pentru Revelion. Vinul fiert previne răcelile

Vinul roșu conține un antioxidant foarte puternic, numit resveratrol. În toată lumea este considerat cel mai bun remediu antiimbătrânire. În vin se mai găsesc alcool, în procent de 10-15%, zaharuri, vitamine, oligoelemente, potasiu, zinc, magneziu etc. Vinul roșu ajută la creșterea colesterolului bun și la eliminarea celui ”rău”. Scorțisoara, cuișoarele și coaja de portocală se adaugă atunci când îl punem la fiert. Aceste ingrediente nu sunt doar gustoase, ci și sănătoase. Cuișoarele și scorțișoara au efecte antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare, anestezice. Cu toate acestea, nu consuma mai mult de un pahar de vin fiert pe zi.

Băuturi sănătoase și delicioase pentru Revelion. Țuica fiartă desfundă nasul

Țuica de prune este una dintre băuturile tradiționale ale românilor despre care se știe că are proprietățile unui medicament. Stimulează digestia, ajută ficatul, fierea, combate constipația, micșorează tensiunea arterială, previne arterioscleroza și infarctul miocardic. Conține antioxidanți puternici și un complex de vitamine și minerale. Datorită prezenței fierului, este recomandată persoanelor anemice, alături, bineînțeles, de alte remedii specifice. În răceli, o ceașcă de țuică fiartă, în care se adaugă și câteva boabe de piper, desfundă nasul și relaxează. Din cauza concentrației mari de alcool, între 24-50º, trebuie consumată în cantități moderate, câte un păhărel de maximum 50 ml înainte cu 15-20 de minute înainte de masă, exclus înainte de micul dejun. ”

Băuturi sănătoase și delicioase pentru Revelion. Pelinul crește pofta de mâncare

”Pelinul se recomandă în cantităţi moderate în anorexii (lipsa poftei de mâncare), în atonii (scăderea tonicităţii și elasticității unui ţesut sau organ, în special a mușchilor), în inflamaţiile cronice ale aparatului digestiv, inclusiv în dispepsiile însoţite de constipaţie”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor care recomandă pentru a stimula digestia ”o infuzie dintr-o linguriţă plantă la o cană cu apă. Se beau una sau două căni pe zi, maximum trei zile la rând, după care se face o pauză”. În trecut, se prepara absintul, băutură alcoolică foarte apreciată la vremea ei. Acesta a fost interzis în multe țări pentru că s-a constatat că avea efecte negative asupra creierului, mai ales dacă era consumat în exces.

Anasonul, bun stimulent al digestiei

Băuturi sănătoase și delicioase pentru Revelion. Digestive

”Afinele sunt indicate în dispepsii (digestie dificilă). Recomand ceaiul preparat prin infuzarea a una sau două lingurițe de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Le poți folosi și sub formă de sirop amestecat cu apă nu mai mult de 50 ml de două ori pe zi. Bineînțeles, siropul este contraindicat în diabet. Le poți servi oaspeților afine și sub formă de afinată. Aceasta se bea în cantități moderate (nu mai mult de 50 ml pe zi). Chiar dacă sunt un bun digestiv, afinele sunt contraindicate în constipația cronică.”

Atenție!

Gravidele, copiii, persoanele bolnave, în special cele care sunt în tratament cu antibiotic sau primesc remedii homeopate nu trebuie să consume deloc alcool. Țuica este interzisă celor cu afecțiuni grave ale aparatului cardiovascular, digestiv și celor cu boli psihice.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com