Aburul este unul dintre cele mai ieftine tratamente de care poți beneficia acasă. Fie că fierbi doar apă de la robinet sau adaugi plante de leac, vaporii fierbinți te pot ajuta. Încă din Antichitate, medicii japonezi recomandau băile de aburi pentru depresie, oboseală cronică, hipertensiune, afec-
țiuni respiratorii și astmatice sau pentru dureri musculare.

Cum acționează aburul

Baia de aburi crește temperatura corpului cu câteva grade și îți dă senzația că ai febră. Mulți agenți patogeni, microbi sau viruși, nu tolerează temperaturile ridicate, iar febra falsă pe care o generează aburii stimulează sistemul imunitar să lupte mai bine cu infecțiile. De asemenea, aburul intensifică circulația sângelui ceea ce duce la eliminarea mai rapidă a toxinelor. Atât băile, cât și tratamentele locale cu aburi sunt benefice pentru organism, important este să nu fie folosite des.

Leac pentru sinusuri inflamate

Ai răcit, ai nasul înfundat și te doare capul. Înainte de a lua antibiotice, încearcă puterea binefăcătoare a aburilor. Fierbe un litru de apă, adaugă flori uscate de mușețel, levănțică, urzici sau fenicul și toarnă lichidul fierbinte într-un vas curat. Acoperă-ți capul și marginile vasului cu un prosop gros și stai cel puțin 15 minute în aburi. Vaporii fierbinți vor acționa asupra sinusurilor, vor desfunda nasul și te vor ajuta să respiri mai ușor.

Ajutor fierbinte pentru migrene

Dacă te ferești de medicamentele clasice pentru migrene, poți încerca o baie de aburi îmbogățită din plin cu mușețel, ulei de mentă sau levănțică. Adaugă numai câteva picături de ulei esențial în apa clocotită. Acoperă-ți capul cu un prosop gros și stai deasupra vasului aburind cât timp suporți. Migrena va dispărea în câteva minute.

Sursa foto: 123rf.com