Conjunctivita de piscină poate avea două cauze. Fie că apa are prea mult sau prea puțin clor tot apar probleme. Când acesta are concentrații de clor de peste 5mg/l de apă, poate apărea conjunctivita iritativă, o reacție alergică. Dar și când această substanță este în cantitate insuficientă în piscnină, poate apărea varianta infecțioasă a bolii.

Simptome care te trimit la doctor

Simptomele sunt: înroșirea ochilor, senzația de usturime, arsură sau mâncărime, umflarea pleoapelor, secreții apoase sau ochi lipiți la trezire. Atunci când este o reacție alergică apare la scurt timp după baia la piscină, pe când dacă este provocată de un virus sau de o bacterie, poate apărea la 7-10 zile de la contactul infectant cu apa din bazin. Este foarte important ca, dacă prezinți aceste simptome să te prezinți la medic pentru a primi un tratament adecvat. Pentru tratarea reacției alergice poți folosi lacrimi artificiale. Ar fi bine să alegi picături cu ingrediente naturale care să poată fi folosite de mai multe ori pe zi și care să nu prezinte efecte secundare.

Mai bine previi…

Pentru a preveni conjunctivita, este bine să poți ochelari speciali de înot și să îți speli ochii după baie cu multă apă rece, curată. Spală-te frecvent pe mâni și nu te freca la ochi. Nu împrumuta picăturile de ochi și nici cosmeticele care se folosesc în zona respectivă, cum sunt mascara, fardul sau creionul de ochi. Dacă ai avut conjunctivită și te-ai vindecat, acestea trebuie înlocuite pentru a evita reinfectarea. Dacă porți lentile de contact ar trebui să nu le mai folosești până la vindecare completă. Ai mai putea apela și la picături de ochi care să conțină extracte de muşeţel, euphrasia şi hamamelis. Acestea au efecte bune împotriva usturimilor oculare, hipersensibilității la lumină sau împotriva formelor uşoare de conjunctivită.