Dr. Laura Bara, medic medicină sportivă ne-a împărtășit lucruri surpinzătoare despre descoperirile doctorului Buteyko. Acesta a observat că mai mulți astmatici aveau un ritm respirator disfuncțional. În repaus, bolnavii respirau mult mai rapid și mult mai profund decât cei sănătoși și că, în cursul unei crize, ei făceau și mai mult efort de a respira, ceea ce mai degrabă le accentua problema. Dr. Buteyko a sugerat pacienților să reducă frecvența și volumul respirației, ajungând la un ritm normal, de 12-16 respirații pe minut. Astfel, simptomele de astm au scăzut considerabil în intensitate sau chiar au dispărut.

Prin perseverență se ajunge la lipsa simptomelor supărătoare

Tratamentul constă într-un set de exerciții de respirație prin care se învață tehnica împreună cu un formator. Timp de cinci zile la rând când are loc câte o ședință de o oră jumătate. După această perioadă, pacientul trebuie să exerseze acasă de trei ori pe zi, câte 40 de minute (în cazul adulților) sau câte 15 minute (în cazul copiilor). Frecvența exercițiilor se va diminua progresiv. După trei luni, adulții nu vor mai avea nevoie să exerseze decât o singură dată pe zi timp de 15 minute, iar copiii – cinci minute. Dr. Laura Bara subliniază că metoda nu vindecă astmul, însă ameliorează semnificativ simptomele, ceea ce reduce nevoia de medicație. Dar acest lucru nu se va întâmpla fără aviz medical. Dacă observă o îmbunătățire a stării de sănătate, pacientul ar trebui să meargă la un control pentru a vedea dacă medicația poate fi întreruptă.

Metoda nu are contraindicații, dar nu se poate aplica la copii sub vârsta de trei ani. Restul persoanelor, fie ca sufera de astm sau alte boli respiratorii. Este utilă și în alte probleme cum ar fi efizemul pulmonar, alergii, bronșite, bronhopneumopatie cronică, apnee în somn, sforăit.

Sursa foto: 123rf.com