Dr. Andreea Popescu, medic specialist O.R.L., te ajută să faci diferența între răceală și rinită alergică: „pe când prima este o infecție virală, în care simptomele se instalează progresiv, în cazul rinitei alergice, acestea apar brusc, atunci când iei contact cu alergenul și se mențin pe toată durata expunerii. În primul caz, la manifestările amintite se adaugă febra, durerile în gât și cele musculare”.

Spray-ul cu apă de mare, salvarea ta

Spray-urile nazale cu apă de mare sunt foarte utile pentru îndepărtarea particulelor nocive din nas. După terminarea activității în aer liber sau înainte de culcare, este recomandat un duș pentru îndepărtarea alergenilor din păr și de pe piele, prevenind astfel contaminarea așternutului. Ar fi bine ca, dacă ai aer condiționat, în această perioadă să-l folosești exclusiv pentru aerisire, iar ferestrele să rămână închise.

Prevenire eficientă

Sunt foarte importante măsurile de prevenire a rinitei alergice la copii. Astfel, se recomandă alăptarea la sân cel puțin în primele șase luni de viață, evitarea expunerii la fumul de țigară sau la aer foarte poluat. Copiii crescuți la țară, care petrec mult timp în aer liber sunt mai puțin predispuși la alergii decât cei crescuți în mediul poluat de la oraș. Poluarea contribuie direct la agravarea simptomelor alergice în general atât la copii, cât și la adulți.

Nu te expune la alergeni

„În momentul în care manifestările alergice au apărut deja, trebuie să eviți sau să reduci cât mai mult expunerea la agenții cauzatori”, te sfătuiește dr. Andreea Popescu. „Pentru aceasta trebuie mai întâi să mergi la un control pentru a identifica substanțele la care ești alergică. Poți să constați și singură că instalarea simptomelor supăratoare este legată de ceva anume (cum ar fi că începi să strănuți după ce intri într-o casă în care este o pisică sau când te plimbi pe aleile unui parc în care copacii au înflorit, de exemplu), dar confirmarea alergiei se poate face printr-o serie de teste fie de sânge, fie (de obicei) cutanate”, specifică medicul.

Tratament personalizat

dr. Andreea Popescu

dr. Andreea Popescu

”În cazul în care suspectezi că ai rinită alergică trebuie să mergi la medic. Tratamentul îți va fi recomandat de către un medic ORL în colaborare cu un alergolog. Există un tratament medicamentos care ajută la controlul simptomelor, dar care trebuie revizuit periodic. Există și posibilitatea imunoterapiei – administrarea alergenilor în doze mici (sub formă de injecții sau sublingual). Rolul acestui tratament este de a mări toleranța organismului la aceste substanțe, de a-l „reobișnui” cu ele.”